Čelil obžalobě ze spáchání zločinu podvodu. Společně s Milanem Holomkem byla obžalovaná i právnička Bronislava Orbesová. Tu nakonec krajský soud zprostil obžaloby. Ale ani ona zatím neví, jaký bude její další osud. Rozsudek dosud není pravomocný, případ v květnu skončil na Vrchním soudu v Olomouci, kam si nejen státní zástupce Leo Foltýn, ale i obžalovaný Milan Holomek podali odvolání.

„Čekám na rozhodnutí," uvedl ke kauze údajných mnohamilionových podvodů státní zástupce Leo Foltýn. Obžalovaného Milana Holomka se Deníku nepodařilo zkontaktovat, jeho telefon je nedostupný. Ten se však odvolal ihned po vynesení rozsudku. Jak potvrdila mluvčí Krajského soudu Brno Simona Tesařová, spis byl odeslán na vrchní soud letos 14. března. Jeho doručení potvrdil jeho mluvčí Vladimír Lichnovský. Podle něj se jedná o velmi obsáhlý spis, který bude muset soudce nejdříve podrobně prostudovat.

„Spisový materiál k dané věci je velmi obsáhlý, máme jej na vrchním soudu od května," zmínil mluvčí odvolacího soudu.

Podle obžaloby se měl Milan Holomek trestné činnosti dopouštět v letech 2000 až 2011 a měl způsobit škodu v řádech stovek milionů korun. Téměř čtvrt miliardy. Mimo to se „hraje" také o dalších téměř 450 milionů korun od necelé stovky věřitelů, které podle dostupných informací bývalý advokát dluží a jsou předmětem jeho insolvenčního řízení.

Zlínská právnička Bronislava Orbesová byla obžalována společně s Milanem Holomkem ze zločinu podvodu ve formě spolupachatelství. Měla se provinit tím, že Holomkovi poskytovala k využití advokátních úschoven své konto, a to v době, kdy už byl Milan Holomek v insolvenci a měl zablokované účty. Zaslané peníze mu pak prý předala. Ty ale nakonec údajně skončily neznámo kde. Nakonec si u zlínského krajského soudu vyslechla zprošťující verdikt.

A proč převzal Milan Holomek podle svých slov tak vysoké částky od údajně podvedených důvěřivců?

„V roce 2003 to bylo nejdříve na zakládání akciových společností a od roku 2008, 2009 to byl developerský projekt v souvislosti se solárními elektrárnami," vysvětloval při zahájení procesu advokát. Že investice nevyjde, nemohl podle svých slov tušit. Soud ale tvrzení obžalovaného neuvěřil. „Jednalo se o to, že vytloukal klín klínem," okomentoval v lednu státní zástupce Foltýn.

K rozsudku vedlo senát krajského soudu ve Zlíně rozsáhlé dokazování, kdy soud vyslechl všechny poškozené. „U více než šedesáti skutků má hodnověrným způsobem prokázané, nejen z jejich výpovědí, ale i z důkazů listinných, že obžalovaný z nich podvodně vylákal v celkovém rozsahu téměř 250 milionů korun. Peníze vracel jen minimálně, až po lhůtách splatnosti, takže poškozeným dluží pořád přes dvě stě milionů korun," uvedla v lednu soudkyně Iveta Šperlichová.