Líčí praktiky, kterými je skupina podle obžaloby nutila k zaplacení peněz. V kauze čelí obvinění pětice mužů. Za jejich hlavu je považován čtyřiatřicetiletý Slovák Miroslav Maslák. Muž, který podle tamních médií patří k nejsilnějším postavám podsvětí na Slovensku, je jediný ze skupiny ve vazbě.

„Maslák se za bílého dne chová jako gentleman, v noci je to prase ‚na entou‘. Léčí si mindráky,“ popisoval první z poškozených. Maslák se se svými kumpány od něj snažil vymoci pohledávku 260.000 korun s příslušenstvím, kterou převzal od spoluobžalovaného Jana Surého ze Vsetínska. Další peníze údajně dlužila Surému firma ženy poškozeného. „Dnes je ale saldo opačné, napáchal mi škodu a dluží on mě,“ uvedl u soudu poškozený.

„Maslákovci“ údajně rodině zapálili auto, od kterého chytla pergola a shořely další věci. Auto prý vyděrači zapálili i zaměstnavateli poškozeného, který odmítl pohledávku zaplatit za něj. Poškozenému dal poté zaměstnavatel výpověď. Později údajně Maslák a jeho společníci stříleli na dům poškozeného a prostříleli auto příteli jeho dcery. „Věděl jsem, kdo proti mě stojí, na internetu jsou o něm reference. Bylo mi jasné, že když mě potkají samotného, skončím pod tulipány. Věděl jsem, že to nebude sranda,“ doplnil muž.

Maslák jeho slova odmítl. „Při žádném setkání nedošlo k vyhrožování. Řešila se jen právoplatná pohledávka. Není ani pravda, že bychom tlačili na jeho zaměstnavatele,“ uvedl Maslák. Poškozený byl dříve odsouzen za podvod, u soudu dnes přiznal, že dluží finančnímu úřadu přes čtyři miliony Kč.

Maslák a jeho dva komplicové ze Slovenska, Tomáš Ďuriš a Vladimír Haviar, čelí obžalobě z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Radovan Helis ze Vsetína se podle obžaloby dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy, Surý čelí obvinění z vydírání. Prvním čtyřem hrozí až 12 let, Surému až osm let vězení. Ďuriš se k vině zatím nevyjádřil, zbylí obžalovaní ji odmítli.

Podle státního zástupce bylo poškozeno asi 25 lidí a firem. Způsobená škoda činí nejméně 1,250.000 korun, vyděračskými praktikami chtěli muži údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun. Na území ČR působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky