Hazardéři byli na místě asi sedmkrát, a to od druhé poloviny loňského roku do začátku letošního. „Věděli, v jakém jsou prostoru a vědomě riskovali své životy a zdraví jen proto, aby se obohatili,“ kroutil hlavou krajský ředitel policie Jaromír Tkadleček. 

Přestože všechny zbraně a materiál prošly výbuchem, byly poškozené a zrezivělé, muži je upravili a sestrojili tak, aby byly po další malé úpravě zcela funkční. Kolik se jim takových zbraní podařilo prodejem dostat mezi lidi, než byli zatčeni, však policie neřekla.
„Ten počet neví nikdo, ale chodili tam jako do samoobsluhy,“ komentoval Radek Ondruš, právník firmy Imex Group, která munici ve skladech vlastnila.

Informace o plánech zlodějů rozházené munice a zbraní zneklidnila i starostu obce Vlachovice-Vrbětice Zdeňka Hověžáka, kterému se představa, že by v obci takové zbraně byly, nelíbí. 

Pyrotechnici a hasiči dokončili záchranné a likvidační práce v prvním ze dvou epicenter výbuchů na konci roku 2014.
Majitelé pozemků kolem muničních skladů se mají konečně dočkat náhrad

„Nechci ani domýšlet důsledky, kdyby dotyční chtěli zbraně použít i jinak,“ podotkl starosta. Muže se podle prvních informací podařilo policii dopadnout díky fotopasti v lese.

„Jejich zadržení byl výsledek vlastní práce naší policie,“ hájí práci svých lidí krajský ředitel Jaromír Tkadleček. Podle něj policie rozjela pátrání a při domovních prohlídkách se jí podařilo zajistit dvacet samopalů, také bodáky, pažby a náboje.

Mrazivé počasí prozatím práci v místě nekomplikuje. Spíše naopak, usnadňuje pohyb těžké techniky.
Potvrzeno: areál ve Vrběticích čeká definitivní vyklizení

Případ však současně vyburcoval policii, aby bezpečnostní opatření a střežení celého areálu ještě zpřísnila. Nasadila další síly a prostředky a byla přijata další odpovídající opatření, která by zamezila vniknutí osob do střeženého prostoru. A to i za cenu toho, že to bude mít dopad na nasazení policistů – a jak připomněl krajský policejní ředitel – i na peníze. 

„Chybí nám policisté, lidé nemají zájem pracovat u policie,“ postěžoval si. 

V pondělí se také jako velitel zásahu ve Vrběticích přihlásil ke své odpovědnosti za vniknutí zlodějů do areálu, nicméně připustil, že není současně v silách krajské policie areál proti vniknutí neoprávněných osob zabezpečit na sto procent. 

Ilustrační foto z Vrbětic.
Tkadleček: Zásah ve Vrběticích nemá obdoby v celé Evropě

„Jsem toho názoru, že s tím, co máme k dispozici, jsme udělali vše. Zabezpečit třináctikilometrový prostor je však virtuální realita. Jsem odpovědný za vše. Pokud má někdo pocit, že jsem něco zanedbal, nechť koná,“ komentoval dál situaci ředitel krajské policie kraje Tkadleček. 

Že se někdo dostane do střežený areálu, by však nečekal ani starosta. 

„Nejen já. Asi nikdo nečekal, že by do tak zabezpečeného prostoru mohl někdo vniknout a překonat všechna bezpečnostní opatření,“ doplnil překvapený starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák. 

Jak připomněl Jaromír Takdleček, kromě dvou mužů zatím narušili střežený prostor pouze houbaři.

Požár v nákupním centru ve Zlíně.
Požár nákupního centra ve Zlíně vyděsil zákazníky