Ten přišel krást v noci do baru U Jelínka na Jižních svazích ve Zlíně, kde osmnáctiletý mladík pracoval jako číšník. Neměl slitování, nožem ubodal nevinného a bezbranného mladého člověka.

Jeho matka pak musela čekat dlouhých třináct let, než byl vrah dopaden. Váhy viny a neviny nyní drží v rukou Spravedlnost. Případ právě v tomto týdnu totiž míří k soudu.

„Potvrzuji podání obžaloby Krajskému soudu v Brně, pobočce ve Zlíně pro trestný čin vraždy spáchané dne 5. prosince 2001 v restauraci ve Zlíně, na poškozeném osmnáctiletém chlapci, číšníkovi této restaurace," potvrdil vedoucí krajského státního zastupitelství Roman Kafka. Podle něj byla obžaloba podána na třiačtyřicetiletého vazebně stíhaného muže.

Žalobce jej viní z trestného činu vraždy spáchané z důvodu majetkového prospěchu a rovněž spáchané zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Za to obviněnému hrozí nejméně 12 let vězení, ale soud ho může poslat do vězení i na doživotí.

A tak i když Ondru jeho matce už nikdo nevrátí, má možnost se u soudu podívat do očí obžalovaného. Toho, kdo měl zavraždit jejího syna. Sama už nedoufala, že se to stane, že bude pachatel dopaden a postaven před soud.

I tak se tohoto setkání obává.

„Toho se nejvíc bojím. Viděla jsem ho na fotkách, v novinách, v televizi. Ale vidět ho naživo a podívat se mu do očí, toho se opravdu bojím. Nevím, jestli má přítomnost v soudní síni s ním něco udělá, já myslím, že ne.

Vždyť jen jak dlouho žil s tím, že takto zabil mladého člověka a nehnulo to s ním. Přitom my jsme od začátku byli přesvědčení, že je to on, kdo našeho Ondru zavraždil," svěřila se dříve v rozhovoru pro Deník.

Přesto potvrdila, že k soudu přijde. „Poprvé určitě půjdu, ale nevím, jak to zvládnu. Už jsem toho snesla v životě dost, myslím, že to snad zvládnu. Už kvůli práci policistů, kterým se pachatele podařilo dopadnout, bych soud chtěla zvládnout," vysvětlila životem tvrdě zkoušená žena.

Třináct let stará vražda tenkrát otřásla i vyšetřujícími policisty. Osmnáctiletého Ondřeje H. v tratolišti krve našla ráno 6. prosince 2001 uklízečka v baru U Jelínka na Jižních Svazích, kde Ondřej pracoval.

Byl surově a brutálně ubodán čtrnácti ranami nožem. Z podniku, kde pracoval, zmizela i tržba, necelých třicet tisíc. Po vrahovi hrůzného činu se rozběhlo usilovné pátrání.

K tomu, aby policisté muže podezřelého z vraždy mohli před třinácti lety usvědčit, chyběly ale důkazy.

Případu se ujal nově zřízený speciální tým Tempus, který se neobjasněnými vraždami zabývá. Na základě nových skutečností a výpovědí svědků tak mohli policisté vraha dopadnout.

K zadržení obviněného Jana P. došlo loni v červnu, kdy jej zatkla policie v baru na zlínském autobusovém nádraží přímo před zraky hostů a provozovatele zařízení. Od té doby čeká obviněný ve vazební cele na soud.