Zkušenosti s takovými výtečníky mají i policisté ve Zlínském kraji. „Letos jsme ještě žádného exhibicionistu nechytli, ale minulý rok se sem tam někdo objevil. Občas tu lidé močí na fasády domů. Většinou však z nutné potřeby, než že by to dělali úmyslně," uvedl například ředitel městské policie Vsetín Nikolaj Martinák. Takové incidenty se podle něj dějí převážně ve večerních hodinách, kdy se lidé vracejí v podroušeném stavu z hospod.

Veřejné močení? Běžná praxe

„Za znečišťování veřejného prostranství hrozí až tisíc korun pokuty. Přesnou výši ale řešíme individuálně," dodal Martinák. Podle něj strážníci zvažují různá kritéria jako následky činu, nebezpečnost, chování, agresivita a opilost pachatele. Roli hraje také fakt, jestli se jedná o recidivistu či zda dotyčný projevuje lítost.

„Samozřejmě se může stát, že někdo potřebuje jít akutně na záchod a zrovna v blízkosti žádný není. Většinou si ale v takovém případě najde místo, kde nikoho nebude pohoršovat nebo znečišťovat veřejná prostranství," vysvětlila mluvčí zlínských strážníků Šárka Škubalová.

Podle ní je močení na veřejnosti téměř na denním pořádku.

To potvrzuje i ředitel kroměřížské městské policie Miloslav Skřebský. „Takových přestupků je pořád dost, minimálně dva až tři za týden. V drtivé většině se jedná o večerní akce, kdy jdou lidé z hospody a přepadne je nutkavá potřeba. Občas najdeme i nějakou hromádku, která ale rozhodně není psí," dodal.

I v Kroměříži občas řeší potíže s exhibicionisty. „Vloni jsme chytli dokonce jednoho muže hned dvakrát. Letos ještě čekáme takzvanou soutěž Miss mokré tričko v kašně, kde se obvykle alespoň jednou za rok někdo chce vykoupat," zmínil Skřebský. Podle něj jde většinou o recesi.

Zlín se ale vymyká standardům ostatních okresů. „Letos už jsme chytili tři exhibicionisty, což je víc než loni. Několikrát se také stalo, že hlídka k takovému nahlášenému případu vyjela, ale na místě už nikdo nebyl," uvedla mluvčí zlínských strážníků Šárka Škubalová.

Museli najít třetího pohoršeného

V Uherském Hradišti mívají přes léto vždy zhruba dvacítku případů, kdy se lidé koupou v kašnách. „Většinou se jedná o bezdomovce nebo mladé podnapilé lidi. Pokud se koupou v historických kašnách, je velmi pravděpodobné, že něco poškodí, za což by jim hrozila pokuta," uvedl Vlastimil Pauřík z uherskohradišťské městské policie.

Jestliže se někdo koupe nahý, může být pokutován za veřejné pohoršení. Ovšem jenom v tom případě, že by toto jednání pohoršovalo minimálně tři lidi. „Asi před dvěma lety se nám stalo, že se v kašně koupala nahá dívka a dvěma starším dámám se to nelíbilo. Museli jsme ale najít ještě třetího člověka, tak jsme se zeptali procházejícího pána, zda je tím také pohoršen. Samozřejmě nebyl, tak jsme dívku jenom napomenuli," zavzpomínal ředitel kroměřížských strážníků Miloslav Skřebský.

Autor: Anna Macháčová