S nimi se mohou radovat další, kteří byli do konce loňského roku pravomocně odsouzeni a na nástup do věznice zatím čekají.

Jedním z těch, kdo teoreticky splňuje podmínky prezidentské amnestie, je i bývalý náměstek primátorky Ireny Ondrové a bývalý sociálnědemokratický zastupitel Zlína Martin Janečka.

Korupce, ale trest bude asi smazán

Ten byl v listopadu odsouzen brněnským krajským soudem za podplácení insolvenčního správce na dva roky nepodmíněně. Spolu s ním vyfasovali nepodmíněné tresty také dva další jeho komplicové, právník Janečkovy firmy Radek Dvořák a Janečkův švagr a bývalý funkcionář Fotbalové asociace České republiky Dalibor Kučera.

O tom, jestli dříve vlivným mužům ze Zlínska odsouzeným za korupci bude trest zcela smazán, by měl v příštích dnech rozhodnout brněnský městský soud.

Reakci Martina Janečky se včera sehnat nepodařilo. Nebral mobilní telefon.

Dřív by se o své případné amnestii mohla dozvědět známá zlínská výtržnice a exhibicionistka Oldřiška Golhová. Ta si totiž už nepodmíněný trest za výtržnictví odpykává a podle informace mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby (GŘVS) Gabriely Pohlové budou mít v této věci právě lidé ve věznicích přednost před těmi, kdo jsou zatím na svobodě.

„Teoreticky by se na ni amnestie měla vztahovat. Trest je totiž kratší než jeden rok," řekl Zlínskému deníku soudce zlínského okresního soudu Pavel Houdek. „Posuzovat to ale bude soud v místě výkonu trestu," dodal ještě soudce.

Paradoxně Janečkovu synovi Martinovi, který si za zběsilou jízdu v opilosti, agresivitu a zranění dvou policistů vysloužil u zlínského okresního soudu stejně dlouhý nepodmíněný trest jako jeho otec, Klausova amnestie nijak nepomůže. Proti rozsudku se totiž odvolal a k projednání u krajského soudu se případ zatím nedostal.

Zlínské soudy sice nebudou mít v souvislosti s prominutím trestů tolik práce jako ty, v jejichž regionu se nacházejí věznice, přesto musí v lednu zlínský okresní soud projít několik stovek už uzavřených případů.

„Jedná se o ty, na něž se amnestie vztahuje a v případě nepodmíněného trestu na nástup do věznice čekají," uvedl mluvčí zlínského okresního soudu Dušan Beránek. Běžný chod soudu by to ale podle něj nemělo nijak narušit.

Přestože ve Zlínském kraji nejsou žádné věznice, mnoho z těch, kdo se v lednu dostanou na svobodu, má trvalé či přechodné bydlišti právě tady. Kolik takových lidí je, ale zatím nedokázala mluvčí GŘVS Pohlová sdělit.

Podle údajů na webu GŘVS opustí v těchto dnech brněnskou vazební věznici 137, břeclavskou 54, kuřimskou 167, olomouckou 84, rapotickou 278 a znojemskou 98 mužů, ze světelské odejde 329 žen. Policie v kraji také podle své mluvčí Jany Macalíkové v souvislosti s amnestií nechystá žádná speciální opatření.

JITKA VOGLOVÁ