„Z podnětu podání odvolání státního zástupce jsme věc vrátili k novému projednání ke krajskému soudu ve Zlíně," uvedl k tomu mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Opilý cizinec v dubnu ukradl v prodejně láhev vína. Při čekání na příjezd městské policie údajně napadl pětapadesátiletého člena ochranky, jenž ránu nožem vykryl. Státní zástupce cizince vinil z pokusu o vraždu, krajský soud ho ale v září obžaloby zprostil.

Paměť mu prý smazal alkohol

Důvody vrácení věci odmítl Angyalossy komentovat s tím, že rozhodnutí ještě nebylo stranám sporu doručeno. Po-dle senátu krajského soudu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě stal. Podle něj výpověď poškozeného nepůsobí „přesvědčivým a rozhodným dojmem" a jsou v ní rozpory. Obžalovaný řekl, že si kvůli opilosti nepamatuje, co se 18. dubna v supermarketu stalo. Když se druhý den probudil na policii, překvapilo ho prý, co údajně spáchal.

Litoval toho, že se opil a kradl, poškozenému se u soudu omluvil. Podle obžaloby cizinec muže napadl nožem s čepelí dlouhou 19 centimetrů. Napadený prý útok, u něhož nikdo další nebyl, vykryl rukou, na které utrpěl povrchová zranění.

Nůž údajně mířící na jeho hlavu probodl jen sololitové dveře. Podle znalce by nůž při zásahu hlavy zřejmě ohrozil život. „Kdybych to nevykryl, dostal bych to mezi oči," řekl poškozený. Státní zástupce Roman Kafka navrhoval překvalifikovat jednání obžalovaného na pokus o těžké ublížení na zdraví, kde by muži místo sazby deset až 18 let hrozily tři roky až deset let vězení.

Proti zprošťujícímu rozsudku se odvolal a vrchní soud mu vyhověl. Krajský soud tak případ musí projednat znovu.

Mongol přijel do Česka asi před šesti lety za lepším životem. Vysokoškolsky vzdělaný muž působil ve své domovině jako učitel tělocviku. Do Česka přijel s manželkou, také učitelkou.

Mají spolu dvě děti, v květnu se jim narodil syn. Muž pracoval v obuvnické firmě v Otrokovicích. O práci však přišel a začal pít. Podle Kafky se nedokázal zařadit do společnosti, nenaučil se česky. Místo toho byl přistižen při krádeži v supermarketu a kvůli jízdě v opilosti přišel i o řidičák.