Firmy jsou trestně odpovědné teprve od ledna 2012, je to tak v ČR jeden z prvních případů, které řeší soud. Krajský soud ve Zlíně vynese rozsudek ve čtvrtek.

Obžalovaným 11 lidem hrozí pět až deset let vězení, firmám peněžitý trest i zrušení. Podle Nesvadbové obvinění vozili nezdaněný minerální olej z Rakouska v letech 2011 a 2012, celkem asi 1,9 milionu litrů.

Olej měl být dodán jedné pražské a dvěma polským firmám, místo toho ale byl podle Nesvadbové distribuován odběratelům jako nafta do aut, aniž byla přiznána a uhrazena daň. Na spotřební dani tak podle ní vznikla státu škoda 20,6 milionu korun a na DPH 14,6 milionu Kč.

Obžalobě čelí organizátoři, distributoři, žena, která vyráběla falešné tankovací lístky pro odběratele „nafty", i firmy, které se podílely na přepravě. Jde o společnosti Tollmi a Zlinexpress spedition, jejíž jednatel Jan Koudela byl prý spolu se synem Radoslavem organizátorem obchodů.

Podle Nesvadbové se firmy k trestné činnosti nevyjadřují. „Jedna je téměř zlikvidovaná a druhá byla převedena a je v insolvenci," uvedla Nesvadbová.

Pro Tollmi přesto státní zástupkyně žádá peněžitý trest pět milionů korun. Firmě byly totiž zajištěny dva domy, pozemky i zastavěné plochy. Zlinexpress spedition Nesvadbová navrhla jen propadnutí věcí osobního vozu a stáčecího zařízení.

Jan Koudela nejprve vinu odmítl, později ale zaslal prohlášení, kde část obchodů doznal. Tvrdil ale, že jeho syn se jen staral o dovoz oleje a o trestné činnosti nevěděl. Podle Nesvadbové je toto tvrzení v rozporu s ostatními důkazy. Pro otce a syna Koudelovy žádá 7,5 roku, peněžitý trest tři miliony korun a zákaz činnosti v podobě výkonu funkce ve statutárních orgánech společností a družstev na sedm let.

Pětileté vězení, peněžitý trest tři miliony Kč i zákaz činnosti na sedm let hrozí řediteli Tollmi Jindřichu Tollingerovi, který vinu popírá. Nepodmíněné tresty na spodní pětileté hranici sazby státní zástupkyně navrhla i Zdeňku Markovi a Arnoštu Topičovi, kteří podíl na obchodech přiznali, i řidiči Jiřímu Plhákovi, jenž olej zákazníkům rozvážel.

Dalším lidem navrhla Nesvadbová tříleté tresty podmíněně odložené na pět let. Jde o Radovana Topiče, jenž zajišťoval odběratele, Jolanu Dvořákovou, která vyráběla falešné tankovací lístky, údajného bílého koně Vojtěcha Šmakala, jednatele společnosti, která měla být příjemcem oleje, a řidiče Jaroslava Nohela a Libora Pavla. Některým hrozí i peněžité tresty od 100 000 do 500 000 Kč.