Podle soudu, stála právě nedbalost obou obžalovaných za výbuchem plynového varného kotle 22. března 2015 v kuchyni napajedelské restaurace Baltaci, kterou měl Petr Štěpán pronajatu. Při něm byla popálena kuchařka, která se musela později podrobit jedenácti operacím.

Za neúmyslný trestný čin obecné ohrožení hrozilo oběma mužům až osmileté vězení.

V rozsudku si opravář kotle Jan Sedláček vyslechl osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou 30 měsíců, provozní restaurace Petr Štěpán dostal dvouletý trest s tříletou podmínkou. Senát zlínského Okresního soudu přihlédl k tomu, že nešlo o úmyslný čin a že šlo o slušné a dosud bezúhonné muže.

Výbuch kotle v restauraci v Napajedlích
Výbuch v restauraci v Napajedlích: Baltaci s ním není spojeno

Soud navíc uložil Štěpánovi zaplatit poškozené více jak 200 tisíc za ušlý zisk, škodu a bolestné. Dalších 1,23 milionu korun je povinen zaplatit pojišťovně, která uhradila část škod způsobených výbuchem a požárem.

Náhradu škody přesahující tři miliony uplatnila i společnost Baltaci, které výbuch zdevastoval prostory kuchyně a částečně i restauraci. Jejich zmocněnec se však přihlásil do řízení pozdě, byl tak odkázán stejně jako poškozená s nemajetkovou újmou do civilního řízení.

Soud také zakázal Janu Sedláčkovi na tři další roky práci technika. Rozsudek zatím není pravomocný, Štěpán i Sedláček si nechali lhůtu na odvolání.

Ilustrační foto.
Žena upadla z kola. Policista za ní přišel s pokutou do nemocnice

„Co se týče výroku o vině, tak to jsme čekali, klient se doznával, co se týká trestu a náhrady škody, to budeme teprve s klientem posuzovat,“ uvedla po rozsudku obhájkyně Petra Štěpána Markéta Vallová.

Poznamenala, že její klient poškozené již uhradil téměř 250 tisíc korun. Podle advokátky Vallové co se týká náhrady nemajetkové újmy, na to je prý potřeba zpracovat znalecký posudek s ohledem na složitost věci. S touto skutečností se bude muset smířit hlavně poškozená šestapadesátiletá kuchařka.

„Celá věc trvá již dva a půl roku, klientka se musela podrobit několika operacím, nese si trvalé následy, zasloužila by si už mít klid,“ naznačil zmocněnec poškozené Marek Freund v souvislosti s odkazem soudu kvůli nemajetkové újmě na civilní řízení.

Policie při dvoudenním zátahu na cizince našla marihuanu i padělané doklady.
Policie při dvoudenním zátahu na cizince našla marihuanu i padělané doklady

Výbuch v pronajaté napajedelské restauraci Baltaci se stal 22. března 2015. Podle žaloby vyřadil opravář Sedláček neoprávněně havarijní termostat kotle, který zjevně nebyl v pořádku. Jak se ukázalo, přehřívala se v něm olejová náplň a zvýšil se v něm tlak, což kotel zdeformovalo.

I přes tuto deformaci i upozornění Sedláčka, jej však nechal provozovatel Petr Štěpán v provozu a to až do 22. března 2015, kdy kotel vybuchl.

Podle obžaloby se vařící olej smíchal se základem polévky, směs vzplála a popálila uklízečku.

Akce s názvem Setkání s hejtmanem, kterou pořádá Deník ve Zlínském kraji.
Rozvoj UTB přijde na stamiliony

„Bylo jen otázkou času, kdy kotel vybuchne, v podstatě byl časovaná bomba,“ uvedla předsedkyně senátu Jitka Macháňová po rozsudku s tím, že konečný následek je přičítán pouze obžalovanému Petru Štěpánovi.

„Je to ironie, že od rozhodnutí, vadný kotel vyměnit, jej v kuchyni použili jedenkrát a to právě 22. března, kdy došlo k destrukci,“ poznamenala soudkyně Macháňová.