Právě vyšetřování výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích v závěru roku 2014 mělo ukázat, že jmenované společnosti měly v pronajatých vrbětických skladech zakázané výbušniny – podle policie protipěchotní miny MON 100 a MON 200. Jejich držení a skladování je v České republice protiprávní, stejně jako je zakazují i další mezinárodně-právní normy.

Podle předsedy senátu Jiřího Dufka však společnosti neskladovaly miny s iniciátory, ale jen jejich těla. Iniciátor min je do ČR zakázáno dovážet. Protože společnosti skladovaly pouze těla min, nedopustily se podle rozhodnutí soudu trestného činu. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Petr Matoušek si ponechal lhůtu na odvolání. „K ničemu se nebudu vyjadřovat," uvedl po vynesení rozsudku.

„Zprošťující verdikt je důležitý i proto, že soud uznal, že šlo o miny, které zakázány nejsou. Podle tohoto rozhodnutí soudu může Česká republika tyto obranné prostředky používat legálně stejně jako ostatní státy ve světě, ale i státy, které jsou v Evropské unii nebo NATO," komentoval rozhodnutí krajského soudu ve Zlíně mluvčí společnosti Excalibur Army Andrej Čírtek.

Podle něj v kauze pochybila policie a státní zastupitelství. „Kdyby pracovali správně, nedostal by se případ k obžalobě a soudu," poukázal Čírtek. Zároveň zdůraznil, že společnosti ani obžalovaní neměli žádný úmysl dovézt do České republiky nezákonnou munici.

Ke konfliktnímu obchodu mělo dojít v Maďarsku, kdy společnost Real Trade nakoupila prostřednictvím společnosti Excalibur Army na začátku roku 2012 „balík munice", který obsahoval i zakázané miny MON 100 a MON 200 a který měl být později z maďarských armádních skladů převezen do těch vrbětických.

„Nevěděli jsme, že v tom balíku byly i zakázané miny," bránil se na začátku procesu před rokem u soudu obžalovaný předseda představenstva Real Trade Praha a jednatel Excalibur Army Petr Kratochvíl.

Společně s ním stanuli u soudu i prokuristka Real Trade Ivana Linhartová, bývalý místopředseda stejné společnosti Vít Paulíček, hlavní zbrojíř Excalibur Army Roman Štika a skladník skladu Excalibur Army ve Vrběticích František Machuča. Právě Petr Kratochvíl objednal u Excalubur Army vojenský materiál, jeho podřízená Ivana Linhartová, měla obstarat u ministerstva průmyslu mezinárodní dovozní certifikát, na základě kterého mohli munici z Maďarska dovézt.

Podle státního zás­tupce Leo Foltýna však do návrhu na vydání tohoto certifikátu neuvedla, že se jedná o zakázané protipěchotní miny. Obžalovaní u soudu popírali, že by věděli, že se jedná o zakázané miny.

„Veliký balík zboží byl prodán maďarskou armádou, uskladněn až do poslední chvíle v maďarských skladech, pak jej naložila na naše kamiony, které s tím přijely do ČR. Jistě uznáte, že by nám Maďarsko nenaložilo na naše náklaďáky něco, co je zakázáno," uvedl tenkrát za obžalované advokát Pavel Jelínek.