V květnu 2016 na Uherskohradišťsku unesl svého o rok mladšího kamaráda Libora Č., za kterého plánoval vyinkasovat od jeho rodiny 600 tisíc korun a přitom jej fyzicky napadl, a způsobil mu zranění.

Vloni si za to vyslechl od krajského soudu ve Zlíně jen tříletou podmínku. Vrchní soud však případ vrátil zpět k novému projednání kvůli chybějícím znaleckým posudkům psychického stavu obžalovaného.

Ty ve středu u zlínského krajského soudu prokázaly, že v době činu byl obžalovaný příčetný a také proto mu soud zpřísnil právní kvalifikaci a trest. Poslal Miroslava H. na čtyři roky do vězení. Rozsudek není pravomocný, obě strany si vzaly lhůtu na rozmyšlenou.

Výběr z bankomatu. Ilustrační foto.
Zatímco umíral v nemocnici, zloděj jej připravil o 80 tisíc korun

Čin provedl přesně a logicky

Obžalovaný trpí psychickou poruchou – paranoidní schizofrenií, a bylo na soudu dokázat, zda nemoc mohla ovlivnit jeho chování v době spáchání skutku. Jak vyplynulo z dokazování, mladý muž si ale svůj čin pečlivě naplánoval a provedl jej přesně a logicky.

„Doznal se a byl si vědom, čeho se dopustil, jeho rozpoznávací schopnosti byly v době skutku zachovalé a byl zodpovědný za to, co dělá,“ uvedly ve středu u soudu mimo jiné znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie. Skutek tak podle nich mladý muž neudělal pod vlivem psychické nemoci.

Trolejbus zlínské MHD. Ilustrační foto
Černý pasažér napadl v trolejbuse ve Zlíně revizory

Jako tě unesu a vaši mi dají 600 tisíc

„Uděláme to tak, že já tě jako teď unesu a vaši mi dají za tebe 600 tisíc,“ přednesl před téměř dvěma lety svůj plán Miroslav H. kamarádovi Liborovi Č., kterému dlužil 80 tisíc. Toho pod záminkou, že mu je vrátí, vylákal do opuštěné budovy v obci na Slovácku.

Tam si již předtím nachystal obušek, lepicí pásku i provaz. Když kamarád přišel, dal mu místo peněz prázdné obálky, v nestřežené chvíli mu nastříkal pepřový sprej do očí a několikrát ho uhodil obuškem po hlavě. Kamarád se vypotácel z budovy a obžalovaný ho doběhl venku. Tam mu sdělil, jaký má plán.

Ten se však nechtěl na ničem takovém podílet a chtěl z místa odejít. Vznikla tak mezi oběma muži potyčka. Obžalovaný Miroslav H. vzal láhev, se kterou poškozeného nejdříve udeřil několikrát do hlavy, poté mu střepem roztrhl tepnu na noze. Zraněný muž se nakonec přece jen dostal na silnici, kde si ho všimli lidé.

Miroslav H. se snažil únosem kamaráda podle všeho řešit svou tíživou finanční situaci. Jak vyplynulo z řízení, byl to notorický gambler a dlužil značné částky. Jeho dluhy se vyšplhaly přes milion korun.

Ilustrační foto
Sedí za znásilnění. Svědectví ženy je nevěrohodné, zkoušel tvrdit soudu