Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou muž uzavřel se státní zástupkyní Lucií Slámovou. Rozsudek je pravomocný. Za podporu a propagaci terorismu hrozilo Strapinovi pět až 15 let vězení.

Podle rozsudku podněcoval muž letos v únoru ve více než hodinovém živém vysílání veřejnost ke spáchání teroristického trestného činu, a to tím, že vyzýval lidi k násilným akcím směřovaným proti poslancům a senátorům.

Strapina se prezentoval jako odpůrce vládních opatření přijatých v souvislosti s pandemií covidu-19. Vymezoval se především proti přijetí takzvaného pandemického zákona.

"Svoboda každého jednotlivce je omezena zase právy těch dalších," řekla předsedkyně trestního senátu Iveta Šperlichová.

Případ vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Devětačtyřicetiletý Strapina dnes u soudu potvrdil, že učinil prohlášení o vině dobrovolně.

"Motivem byl prostě zkrat, nespokojenost," řekl ke své trestné činnosti Strapina. Tvrdil, že se on i jeho rodina dočkali ze strany státu několika nepravostí.

Krajský soud se měl kauzou začít zabývat už 20. září. Kvůli nemoci předsedkyně trestního senátu však bylo veřejné zasedání přesunuto na dnešek.

Zproštěn obžaloby z ubití strýce

V roce 2012 justice Strapinu zprostila obžaloby z ubití strýce v Hradčovicích na Uherskohradišťsku, muž tehdy vinu odmítl.

Podle soudu ve věci neexistoval žádný přímý důkaz a nepřímé důkazy netvořily řetězec svědčící o jeho vině a ani o tom, zda se skutek stal. Znalec totiž kromě násilného útoku nevyloučil ani to, že si poškozený způsobil svá zranění pádem sám.

Dnes Strapina uvedl, že po státu za své trestní stíhání neúspěšně požadoval omluvu a náhradu.