Čtyřiapadesátiletý muž druhý den ráno kvůli krvácení do břicha zemřel. Remeš vinu odmítl a ponechal si lhůtu pro podání odvolání. Rozsudek tak není pravomocný.

Podle soudce Iva Krinkeho Remeš postupoval non lege artis (v rozporu s poznatky lékařské vědy), když rezignoval na další pátrání po správné diagnóze, což vedlo k fatálnímu následku, a také si měl být vědom toho, že jeho nečinnost může mít závažný dopad. I podle znalce Vladimíra Čížka je souvislost mezi postupem obžalovaného a úmrtím poškozeného

„velmi pravděpodobná". Vzhledem k tomu, že komplikace, která se po operaci vyskytla, byla těžko odhalitelná, i díky bezúhonnosti obžalovaného, soud uložil jen podmínku.

Podle státního zástupce Jana Zubka Remeš, který nyní na Zlínsku pracuje jako praktický lékař, poškozeného nedostatečně vyšetřil. Muž po přeložení z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení prodělal urologické vyšetření, bolesti břicha ale trvaly.

Podle Zubka měl Remeš přistoupit například k CT vyšetření břicha, měl odebrat krev na laboratorní rozbory, pacientovi nebyl v noci před smrtí kontrolován ani tlak a puls. Zubek lékaře vinil z ublížení na zdraví s následkem smrti. Hrozilo mu šest měsíců až pět let vězení.

Policie se podle Zubka začala případem zabývat poté, co obdržela anonymní oznámení. První rozhodnutí v kauze však vynesl zlínský okresní soud v civilním řízení, ve kterém se pozůstalí úspěšně domáhali po nemocnici škody. První rozsudek padl již na konci roku 2010, potvrdil jej poté i odvolací soud. Nemocnice tak musela čtyřem lidem vyplatit po 240.000 korun, celkem tedy 960.000 Kč. Výsledek civilního řízení ale trestní soud nikterak nezavazuje.

Remeš uvedl, že ho mrzí, že pacient zemřel.

„Bohužel nejsem pánbůh, abych mohl zachránit každého. Udělal jsem ale maximum," tvrdil lékař. Obhájce Lukáš Prudil navrhl zproštění obžaloby. Úmrtí poškozeného má podle něj na svědomí fatální selhání systému v nemocnici.

Podle něj nebylo prokázáno, že by muž nezemřel ani tehdy, kdyby Remeš jednal jinak. Lékař byl údajně navíc přetížen, když se staral o více než 200 pacientů. Navíc jako doktor bez atestace měl prý pracovat pod dohledem zkušeného lékaře.