Její klientka má být první z obětí sexuálního násilníka, žila s ním kdysi ve společné domácnosti. Koncem července 2013 ji měl dnes třiapadesátiletý Jiří H. vylákat na večeři na rozloučenou. Jenže místo toho, aby ji odvezl domů, zavezl ji do lesa.

Tam ji ve voze spoutal připraveným provazem a pod pohrůžkou nožem ji vibrátorem znásilnil. Ženě se nakonec podařilo vysvobodit. S odstupem krátké doby však u ní došlo k rozvoji posttraumatické stresové choroby, která ji omezuje v obvyklém způsobu života.

„Má problémy cestovat hromadnou dopravou, jít si nakoupit, pouštět si televizi. Trpí pocitem samoty, je frustrovaná, má problém se učesat, obléct se," přiblížila Jana Rejžková.

Podobný scénář se měl podle obžaloby odehrát v říjnu 2014. Kamarádka zlínského taxikáře jej v noci požádala, aby ji odvezl z baru. Byla sice opilá, ale k němu jít odmítla. Jiří H. jel dál. Kamarádka otevřela dveře vozidla a trvala na tom, aby jí zastavil.

„Ten ale do ženy strčil takovou silou, že za jízdy vypadla ven z vozidla, v němž nebyla připoutána. Udělala dva kotouly a zůstala ležet na zemi. Utrpěla pohmoždění pravé poloviny hrudníku, což si vyžádalo lékařské ošetření na traumatologii," popsal druhý případ státní zástupce Leo Foltýn.

Potřetí řádil podle obžaloby Jiří H. v polovině července loňského roku.

„Ve vozidle taxislužby v Želechovicích nad Dřevnicí v noci nečekaně nastříkal do obličeje a očí své kolegyni dráždivou slzotvornou látku. Přikázal jí, aby si sedla do jeho auta na zadní sedadlo, kde ji připravenou prádelní šňůrou přivázal roztažené nohy ke konstrukci předních sedadel. Levou ruku jí přivázal tak, aby se nemohla bránit, obkročmo si jí sedl na klín a začal ji osahávat rukama na prsou," zaznělo z obžaloby.

Taxikář Jiří H. je ve vazbě. Při včerejším jednání nevypovídal. V minulém týdnu však před soudem řekl, že se cítí nevinný. Všechny tři ženy se podle něj znají a domluvily se takto na něj.

Obžaloba uvádí, že Jiří H. trestnou činnost prováděl proto, aby uspokojil své potřeby, podle advokátky Jany Rejžkové se však mělo jednat o mstu ze strany obžalovaného, za to, že poškozené jej odmítly. Další hlavní líčení pokračuje 19. září, kdy by měl zaznít rozsudek.

Jiří H. je obviněný ze znásilnění, pokusu o těžké ublížení na zdraví, také přečinu omezování osobní svobody. Hrozí mu, že stráví ve vězení až dvanáct let.