Podle znalce byla pěstírna profesionální. Fungovala loni v bývalém zemědělském družstvu v Jankovicích na Kroměřížsku. Podle obžaloby zde marihuanu pěstovali čtyři Vietnamci ve věku od 30 do 41 let. Dva zahradníci již dříve přiznali, že se o rostliny starali. Další dva muži, včetně údajného organizátora, kteří je zásobovali, vinu odmítli. Hrozí jim osm až 12 let vězení.

Soud dnes vyslechl znalce v oboru zemědělství a zahradnictví Jana Hradilíka. „Systém byl na velmi dobré úrovni. Byly to rostliny, které byly množeny vegetativní cestou, nikoli ze semen. To je nový trend u pěstitelů konopí daný tím, že semeno je velmi drahé. Řízkováním to mají zadarmo," řekl Hradilík novinářům.

Před soudem vypovídal také muž, který byl se dvěma obžalovanými ve vazební věznici, a další svědkové. Vystoupení jednoho z nich však údajně mohli ovlivnit příbuzní obžalovaných. Soud bude pokračovat 18. listopadu, obhájci si vyžádali znalecký posudek hodnotící odebírání pachových stop, výslechy dalších svědků i posouzení, do jaké míry je jeden z obžalovaných schopen komunikovat v českém jazyce.

Obžalovaní muži žijící dlouhodobě v ČR pěstovali podle obžaloby šlechtěné konopí s vyšším obsahem účinné látky THC. Halu o ploše 1000 metrů čtverečních údajný organizátor Doan Trieu Hai pronajal na jméno dalšího muže z Vietnamu od loňského března. Policie zde zasahovala loni 26. června. Nalezla upravené pěstební kóje s chemikáliemi, hnojivy, stimulátory růstu či s uhlíkovými filtry. V kójích bylo 1618 rostlin.

Kromě toho kriminalisté v jankovické hale a také v Doanem pronajatém bytě v Holešově našli téměř sto kilogramů sušené marihuany z první sklizně. Podle policistů by mohli cizinci za drogu utržit částku v řádu milionů korun. O rostliny se podle obžaloby starali zahradníci Tran Dinh Quang a Nguyen Van Mai, kteří v hale, jež měla některá okna zabedněná a zbylá zamřížovaná, měli vybudováno i sociální zázemí a prakticky nevycházeli ven. Oba muži trestnou činnost doznali, litovali jí a jsou nyní takzvanými spolupracujícími obviněnými.

Zahradníci již dříve uvedli, že od svých spolupachatelů dostali instrukce k pěstování konopí, prý je také zásobovali a kontrolovali. Doan jejich výpovědi označil za nepravdivé. Tvrdil, že byl jen prostředníkem, který pro dalšího Vietnamce dojednával pronájem zmíněné haly, jež prý měla sloužit jako sklad i bydliště pro zaměstnance. Zahradníkům údajně jen třikrát přivezl jídlo. Nikdy prý neviděl, že by se v hale něco pěstovalo. Vinu odmítl i Tran Truong Manh, který podle obžaloby pomáhal Doanovi se zásobováním zahradníků. Všichni obžalovaní jsou ve vazbě.