„Viděli jsme tři obrněné náklaďáky, pět osobáků policie a dvě čtyřkolky a jednu motorku,“ hlásily v pondělí nalepené na oknech ředitelce Daně Žálkové. Lupičů se nebály, vždyť jim ve školce paní učitelky vysvětlily, co se děje.

„Tato generace dětí je jiná. Už vědí, vo co gou,“ usmála se ředitelka Žalková.

Ilustrační foto.
Ozbrojení muži jsou stále na útěku

Ve školce v Rokytnici pracuje 37 let, a tak může vývoj dětí dobře porovnat. Přesto ale nic neriskovala a s dětmi v pondělí zůstala raději jen na školní zahradě. A také se ve školce zamkli.

„Vždycky jsme chodili k rybníčku, kolem lesa a zpět na procházku. Pasou se tam hospodářská zvířata, občas je vidět z lesa vyběhnout srnku. Děti mají tyto procházky rády. Včera mi ale volali z obecního úřadu, ať raději nevycházíme,“ vzpomínala Dana Žalková na událost, která rozvířila hladinu poklidného života v Rokytnici.

Ozývali se i vystrašení rodiče, aby děti raději nevycházely vůbec ven.

Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Policisté v pátrání po lupičích mají první stopy, oblast hlídali i v noci

„Jedna známá v pondělí sbírala mandelinky a ten vrtulník je všechny sfoukl, takže jí ušetřil práci,“ vzpomněla s úsměvem místní obyvatelka Simona Goňová.

„Nepředpokládali jsme, že by se lupiči vydali k nám do dědiny. Horší to už měli na Kochavci, těm to vážně nezávidím,“ naznačila mladá žena. Většina místních nechápe, proč policisté uprchlíky ještě nedopadli.

„Když je viděli a honili je, měli je chytit,“ myslí si většina. Vadilo jim také, že v den policejních manévrů až do poledne netušili, co se u nich v obci děje.

 „Viděli jsme tady plno aut policie, vrtulník, ale že se hledají tři uprchlí lupiči, jsme se dozvěděli až z místního rozhlasu v poledne,“ čertili se místní obyvatelé.

Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Manévry na Slavičínsku: bandity ze Slovenska loví desítky policistů
Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Pátrání po poštovních lupičích nekončí. Policie našla několik předmětů