Prachmizerná koncovka a tragický start do zápasu. To je největší bolest českého hokeje, která národní mužstvo provází celou sezonu. A kýžená změna nepřišla ani na olympiádě.

Ve všech šesti zápasech před Pekingem si hokejisté nechali ujet v první třetině vlak a ani jednou ho nedohonili. Vždycky prohráli. Přesto se z toho nedokázali poučit. S Dánskem nabrali v úvodní dvacetiminutovce dvougólovou ztrátu a už se to s nimi vezlo.

Martin Ručinský a jeho nová role hospodského
Ručinský věří parťákovi z hospody. Získáme medaili, řekla legenda

„Neproměnili jsme šance a za stavu 0:2 už to bylo těžké otáčet. Nedá se nic dělat, musíme jít dát,“ láteřil kapitán Roman Červenka. Jeho rána byla jedinou ze čtyřiceti střel, která prošla za záda gólmana Dahma.

„Chyběla nám větší aktivita před bránou, málo jsme tam chodili,“ pravil vyčítavě zkušený útočník Jan Kovář.

Češi přitom začali náporem. Sedlák dokonce trefil tyč, když se z rohu natlačil až před bránu. „Slyšel jsem tyčku a myslel jsem, že je to gól. Ale pak jsem viděl, jak ten puk vyjel,“ krčil rameny Lukáš Sedlák. „Byl to klasický smolný zápas, mohli jsme dát na začátku góly, ale místo toho jsme inkasovali.“

David Sklenička na kempu národního týmu.
Volný čas v Pekingu? Z vesnice nás skoro nikam nepustí, líčí obránce Sklenička

Dánové udeřili z ničeho. Vedoucímu gólu předcházelo špatné vyhození Jeřábka, pak ještě Sobotka smolně tečoval střelu Markuse Lauridsena. I při druhém gólu byl Hrubec bez šance. Jeřábek při české přesilovce hasil únik jen za cenu trestného střílení. K němu se rozjel Nielsen a předvedl bekhendový blafák. Dánům stačily na dva góly pouhé čtyři střely…

Národní mužstvo vysvobodil ze střeleckého utrpení kapitán Červenka, který na začátku druhé třetiny snížil. Jenže spoluhráče neprobudil. Naopak. Nemohoucní Češi upadli do letargie a už se na nic nezmohli.

Tomáš Sršeň
Silné vzpomínky. Mrzí mě to dodnes, říká o neplatném gólu v Lillehammeru Sršeň

Nečekanou porážku odzvonila tyč Kundrátka při power-play v poslední minutě. Reprezentace se tak postarala o smutný rekord. Poprvé v historii padla s Dánskem, které se muselo do Pekingu kvalifikovat, v základní hrací době.

Druhé utkání skupiny B čeká svěřence Filipa Pešána v pátek proti Švýcarsku, které na úvod podlehlo Rusku 0:1.