Babiš v projevu připustil, že se vláda při řešení koronavirové krize dopustila omylů a chyb. „Pandemii tak enormního rozsahu řeší celý svět a my, stejně jako vy, se na to teprve učíme reagovat,“ vysvětlil.

Premiérova řeč k národu

„Rád bych vás proto všechny požádal o trpělivost. O shovívavost,“ prohlásil premiér v projevu, v němž zmínil i chybějící respirátory a roušky, jež se vládě nepodařilo včas zajistit. „Nejsou na celosvětovém trhu dostupné už od přelomu ledna a února tohoto roku. Prostě nejsou,“ posteskl si Babiš. Za pomoc při obstarání zásilek roušek jmenovitě poděkoval ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) i prezidentu Miloši Zemanovi.

„Děkuju všem, kteří nám pomáháte, a podporujete nás,“ uvedl Babiš, jenž výslovně zmínil zejména profese, na nichž spočívá tíha těchto dní nejvíce – zdravotníky, zdravotní sestry, hygieniky či policisty, ale i novináře či rodiče, kteří nyní sami doma učí své děti, i celou řadu dalších profesí. Nezapomněl ani na dobrovolníky. „Jsou to bezejmenní hrdinové každého dne, kteří nezištně pomáhají druhým,“ konstatoval.

Opatření proti koronaviru

Premiér rovněž připomněl konkrétní ekonomická opatření, které dnes vláda kvůli nynější epidemii přijala. Podle něj to zabrání propouštění lidí i bankrotům živnostníků, podnikatelů a firem. 

Testování na nákazu koronavirem
Česko má 1236 nakažených koronavirem. Sedmý pacient se uzdravil

Babiš rovněž adresáty projevu varoval, že opatření kvůli koronaviru budou trvat déle, než vláda původně očekávala. Přesto neskrýval optimismus. „Čím dřív koronavirus společnými silami zastavíme, tím dřív se všichni zase budeme moci vrátit k normálnímu životu,“ dodal.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník