Online reportáž

Mezi zemřelými na nový typ koronaviru je zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice. "Můžeme potvrdit, že doma zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice. S ohledem na přání rodiny nebudeme sdělovat žádné další informace," uvedl pro Pražský deník mluvčí Petr Sulek.

Dočasná odběrová ambulance v Thomayerově nemocnici
Zemřela sestra z Thomayerovy nemocnice. Prymula: Koronavirus nebyl příčinou

Jednou z nedělních obětí je také seniorka z domova důchodců u Havlíčkova Brodu. Měla jiné vážné nemoci. Další je pak seniorka (ročník 1940), která ležela ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Podle nemocnice měla rakovinu a COVID-19 nebyl příčinou úmrtí.

První úmrtí člověka s koronavirem také dnes ohlásil Karlovarský kraj, kde zemřel 82letý muž z Chebska s dalším chronickým onemocnění. Kraj má ale také prvního vyléčeného pacienta.

Situace v obchodech během celostátní karantény v Česku.
Místo hospody supermarket? Kvůli koronaviru číšníci hledají jiné uplatnění

První tři případy nemoci COVID-19 oznámilo Česko 1. března, zatím nejvyšší denní nárůst počtu nemocných ministerstvo zaznamenalo v pátek, kdy jich přibylo 373. V sobotu počet nakažených vzrostl o 262.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v sobotu v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že situace v počtu nakažených v Česku není nejpříznivější. "Nastává kritická fáze epidemie, kdy uvidíme, jak si na tom s tou epidemií stojíme," řekl. Situaci bude podle něj možné ale vyhodnotit až v následujících dnech.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli apeloval na občany, aby dodržovali vládní opatření. "Podle našich expertů, pokud bychom neudělali ta opatření, tak bychom byli dnes někde na 10 tisících nakažených, a my jsme zatím pod tři tisíce," uvedl v Událostech. Doplnil, že vrchol epidemie Česko teprve čeká. 

Zatím druhý nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených zaznamenalo ministerstvo ve středu, bylo to 291 případů. V posledních dnech ale rostl také počet testů na koronavirus. V pátek jich zdravotníci provedli 5247, tedy asi o 800 více než o den dříve.

V sobotu ale podle údajů na webu ministerstva provedených testů proti pátku ubylo, a to o zhruba 900 na 4326. Celkem tak bylo provedeno v Česku na 40 700 testů na koronavirus.

Policie střeží vstup do uzavřené oblasti na Litovelsku. Ilustrační foto
Konec izolace Litovle a Uničova. Hygienici zrušili omezení

Hygienici v neděli také zrušili přísná omezení, která dva týdny svírala uzavřenou oblast Litovle, Červenky a Uničova. Omezení pohybu a izolace zde skončí o půlnoci z neděle na pondělí. Hlídky policie a vojenské policie se stáhnou, přístupové cesty budou od pondělí opět průjezdné.

Zážitky z uzavřené Litovle psal redaktor Deníku Jiří Fišara:

Život v uzavřeném městě, den čtrnáctý: Sbohem, izolace. Je to ale jen první krok

Premiér Babiš vyzval Trumpa, aby se inspiroval ČR

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na twitteru vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se inspiroval v ČR a zavedl také povinné nošení roušky na veřejnosti. Předseda vlády uvedl, že video vyzývající lidi k nošení roušek poslal většině evropských prezidentů a premiérů. Za vzkaz ho zkritizoval například předseda lidovců Marian Jurečka, podle kterého premiér nemá na nošení roušek v ČR zásluhu.

Babiš Trumpovi napsal, aby zkusil vyřešit problém s koronavirem "českým způsobem". Uvádí, že nošení obličejové roušky omezuje šíření viru o 80 procent a že ČR stanovila pro své občany používání roušky jako povinné.

Zároveň mu poslal video natočené pod heslem Masks4All (roušky pro všechny) a které vysvětluje důvody zakrytí obličeje. Video vyzývá všechny, aby ho šířili i do dalších zemí, ve kterých lidé roušky i přes pandemii koronaviru nepoužívají. Později český premiér autorům videa pogratuloval k jejich práci a uvedl, že ho poslal "většině premiérů a prezidentů Evropy".

Ministryně financí Alena Schillerová.
Schillerová chce odložit splácení hypoték. Banky by to nemělo ohrozit, řekla

Na vzkaz Babiše reagoval například Jurečka, podle kterého si Babiš dělá z lidí srandu. "Před dvěma týdny tvrdil veřejně, že roušky jsou zbytečné, že neochrání, pak se podivoval nad tím, že tady někdo šije roušky, a teď tohle? Pane premiére, na tom, čím se chlubíte, nemáte nejmenší zásluhu," napsal šéf KDU-ČSL na twitteru.

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) poznamenal, že ČR není v situaci, aby mohla radit druhým.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník