Jedním z těch, kdo by prodloužení platnosti dálniční známky uvítal, je i čtenář Deníku Pavel Budil. Ten si „vstupenku“ na dálnici koupil, dvakrát využil, poté začalo platit vládní nařízení zamezující cestování mimo okres bydliště. „Stát by mohl kompenzovat toto opatření a prodloužit platnost o dobu omezení pohybu mimo okres bydliště. Protože se jedná o elektronickou podobu, tak si myslím, že by se platnost dala posunout,“ popsal Deníku čtenář.

Podle Martina Opatrného, mluvčího státního podniku Cendis, jenž má provoz elektronické dálniční známky na starosti, stávající zákonná úprava vrácení poplatku, jeho části, nebo posunutí u již platných e-známek neumožňuje. A nic na tom nemění ani současná vládní opatření, jelikož do systému kompenzací nejsou dálniční známky zahrnuty. „Jednalo by se o neoprávněné nakládání s veřejnými prostředky,“ vysvětluje Opatrný.  

Dálnice - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Nové dálniční známky jsou tu. Na co si dát pozor?

I když nedojde k prodloužení platnosti dálničních známek, řidiči smutnit nemusí. Ministerstvo dopravy se totiž rozhodlo ponechat stávající ceny i pro příští rok, a to i přesto, že mělo v plánu zdražování.

„Podle původních předpokladů měla dálniční známka zdražit po dokončení modernizace dálnice D1, což je v příštím roce. Vzhledem k aktuálním omezením pro řidiče se ministerstvo dopravy rozhodlo alespoň zachovat stávající cenu i v příštím roce. Doufáme, že zachování stávajících cen dálničních známek i v příštím roce bude pro motoristy alespoň nějakým zadostiučiněním,“ potvrdil na dotaz Deníku Martin Opatrný s tím, že „bonifikováni nezdražením“ budou všichni řidiči bez ohledu na to, zda v současné době dálnici využívají či nikoliv.

Omyl s SPZ? Peníze vrátíme

Kromě toho od poloviny května budou moci řidiči, kteří při koupi dálniční známky zadali špatnou registrační značku vozidla nebo zemi registrace vozidla, podávat žádosti o vrácení peněz. Doposud to možné není. Peníze jim budou ale vráceny pouze za předpokladu, že zadaná „espézetka“ vozidla vůbec neexistuje.

 „Musíme chránit systém před možným zneužíváním. Navíc chybí možnost, jak skutečně prokázat, že k danému nákupu došlo omylem, a ne po dohodě s provozovatelem vozidla,“ vysvětluje Lucie Bartáková, ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury s tím, že veškeré potřebné informace v případě potřeby prověří Ministerstvo dopravy, jelikož systém elektronické dálniční známky nemůže podle platné legislativy kontrolovat existenci zadaných registračních značek. Žádost bude muset obsahovat jak kopii technického průkazu s čitelnou registrační značkou, tak i potvrzení o úhradě na tu neexistující.

Policisté s celníky se včera na dálnici D10 zaměřili na dálniční známky.
Zátah na hříšníky bez dálniční známky: To není moje auto, vymlouvají se řidiči

Žádat o vrácení úhrady bude možné i zpětně, takže ji budou moci uplatnit všichni, kteří si takto elektronickou známku na neexistující SPZ koupili od začátku prodeje elektronických dálničních známek v prosinci 2020.

 Do konce března 2021 si řidiči zatím zakoupili přibližně 2,2 milionů kusů dálničních známek, v osmdesáti procentech pak volili nákup přes web eDalnice.cz. Šoféři zatím s nákupem nepospíchají. Jedním z důvodů jsou pravděpodobně současná koronavirová opatření, kdy je omezeno cestování, někteří řidiči pro změnu vyčkávají až na příchod letních prázdnin. „Lidé pochopili jednu z výhod elektronické dálniční známky v podobě klouzavé platnosti,“ uzavírá mluvčí CENDIS Martin Opatrný.