„Trh s elektřinou sloužil Evropanům 30 let, umožnil tlačit ceny energií níže, umožňoval nám být efektivní. Nyní si ale musíme připustit, že trh s energiemi, přestože někteří tvrdili minulý týden, který byl plný emocí, že trh nemůže přestat fungovat, tak on opravdu přestal fungovat, on zamrzl a my ho proto musíme opravit,“ pronesl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). 

Síkela uvedl, že cena plynu vzrostla od června až do dneška z 18 eur za jednu megawatthodinu (MWh) až na zhruba 310 eur na MWh.

Ceny elektřiny v poslední době raketově rostou.
Domácí proud za levno? Odchod z burzy ceny elektřiny nevyřeší, varují odborníci

Dodal, že rostoucí ceny energií mají více důvodů, kromě samotné války na Ukrajině a omezování dodávek plynu z Ruska je to také například špatná situace s jadernými elektrárnami ve Francii, v provozu je kvůli údržbě a technickým problémům jen asi polovina francouzských jaderných reaktorů.

Nezbytné tržní intervence 

Potřeba podle něj bude také vyšší likvidita energetického trhu. Nutné budou podle Síkely tržní intervence, se kterými mohou přijít státy společně s obchodníky s energiemi. Má to pomoci zamezit nefunkčnosti trhu. Evropská unie je podle něj blíž společnému postupu při řešení cen energií, než byla kdy předtím. Síkela doufá v celoevropské řešení, protože jde podle něj o nejlepší a nejlevnější možnost.

Po skončení smlouvy s fixovanou cenou se nyní zákazníkům zvednou ceny a tím i měsíční zálohy. Ceny energií na burze totiž dosahují rekordních výšin.
Fixace cen energií letos končí statisícům zákazníků. Zvednou se ceny a zálohy

Ministr uvedl, že často skloňované stanovení cenového stropu elektřiny by znamenalo výdaj 150 miliard korun za každých 100 euro snížené ceny oproti té tržní. Při stanovení stropu na polovině současné ceny, tedy 500 eur za MWh, by tak stát dal ročně na kompenzace 750 miliard korun, což je podle Síkely například více, než kolik dá stát na důchody a desetinásobek toho, co dá na obranu.

Na nadcházející topnou sezonu má podle ministra ČR relativní dostatek plynu. Česko ale podle něj patří k zemím, které jsou na ruském plynu extrémně závislé.