Podle novely zákona o policii, kterou vypracovalo ministerstvo vnitra, získají strážci zákona i celníci při kontrole právo vyžadovat zaplacení dosud neuhrazené sankce. Tu bude možné uhradit jak v hotovosti, tak platební kartou. Pokud ani přímý požadavek nepomůže, nezdárný řidič už s autem dál nepojede. Policisté ho dál nepustí.

PRÁCE BĚŽÍ. Mírná zima umožnila pokračovat, i když pomalejším tempem, ve stavbě dálnice D35 do Ostrova před Vysokým Mýtem, kde se provizorně napojí na státovku I/17 z Chrudimě do Vysokého Mýta.
Dálnice D35 utěšeně roste. Podívejte se na stavbu z ptačí perspektivy

Při nezaplacení pokuty totiž budou moci policisté a celníci buď zadržet registrační značku vozidla, bez které se na silnici opět pod hrozbou další pokuty nesmí, nebo „technicky“ zabránit jeho odjezdu. Například za použití takzvané botičky. „Považuji za důležité, aby policie toto oprávnění měla, protože skoro šedesát procent těchto pokut se nedaří vymáhat,“ říká ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V praxi to bude vypadat tak, že když nebude chtít motorista uhradit pokutu, vyzve ho policista nebo celník, aby jej i vozem následoval na nejbližší vhodné místo, kde nebude překážet provozu. Zde dojde buď k odebrání již zmíněné "espézetky" nebo nasazení botičky. „Tento postup může zvolit pouze v případě, pokud existuje důvodná obava, že pozdější vymáhání nedoplatku by mohlo být spojeno se značnými obtížemi, popřípadě nebylo vůbec možné,“ konstatuje se v návrhu.

Ilustrační foto.
Na 11 úsecích dálnic začal platit zákaz předjíždění kamionů. Nabízíme přehled

Pokud bude auto patřit někomu jinému než řidiči a jeho majitel sám nebude mít žádný dluh na pokutách, budou mu „espézetka“ nebo vozidlo vráceny v nejbližší pracovní den. Náhradu škody ale bude muset vymáhat po člověku, kterému vůz půjčil.

Cizinci za volantem 

Mezi časté dlužníky podle důvodové zprávy k novele patří například cizinci, kteří nebydlí v České republice.  V klidu si nechají vydat lístek s informací, kde pokutu uhradit,  a pak to „hodí za hlavu“. Možností, jak proti nim zakročit, je ovšem málo. V některých případech po nich policisté mohou požadovat kauci, ale ne vždy.

Železniční přejezd. Ilustrační foto.
Lepší kontroly. Záznamy z kamer na přejezdu poputují přímo na policii

Problémy se ovšem dotýkají i Čechů. Často se pak s těmito dluhy potýkají města a obce, která mají oprávnění pokuty vymáhat. Ne vždy se jim to ale kvůli morálce dlužníků daří. „Správní orgán často nemá reálnou možnost vymoci správní tresty, které pak zjevně nemohou plnit svou preventivní, natož represivní funkci, když jsou ve své podstatě nevymahatelné,“ konstatuje Alexandra Kocková ze Svazu měst a obcí. Svaz se s návrhem ministerstva teprve seznamuje.

Novelu ještě musí schválit vláda a sněmovna. Pokud se tak stane, začne platit v lednu příštího roku.