Dnes by se hospodyně, které od středověku na Olomoucku tradičně vyráběly tvarůžky, divily, na co všechno jde tuto typickou moravskou potravinu použít.

Jen těžko by je napadlo, že se ze syrečků, nebo také tvarglí, budou péct trubičky, věnečky nebo šátečky. A to je teprve začátek.

Olomoucká provozovna loštické Tvarůžkové cukrárny
Nesmrdí, tváří se sladce, jsou ale slané. Laskominy z tvarůžků

V Mekce tvarůžků Lošticích prodávají dokonce syrečkovou zmrzlinu. Nápad se zrodil v hlavě jednoho z místních kavárníků. „Je to 50 na 50: jedné polovině zákazníků zmrzlina chutná, a druhé ne,“ smál se Roman Činčara, majitel Kavárny U Lišky Bystroušky.

Roláda nebo polévka? Rozhoduje zrání

Do svého menu tvarůžky zahrnula i řada nejen olomouckých restaurací, kde se dají ochutnat například smažené, ve formě pomazánky na chléb nebo náplně do masa i žampionů. Unikátem je Tvarůžková cukrárna, která je jak v Olomouci, tak v Lošticích.

Tvarůžkové lívanečky
Ingredience: 8 ks olomouckých tvarůžků, 150 g hladké mouky, 1 dl mléka, 1 vejce, sůl, olej, borůvkový džem, šlehačka, ovoce

Z mouky, mléka, vejce a soli ušleháme husté těstíčko. Do lívanečníku nalijeme trošku oleje, naběračkou trochu těsta, vložíme tvarůžek a opět zalijeme těstem. Pomalu smažíme, až zezlátnou. Hotové lívanečky zdobíme borůvkovým džemem, šlehačkou a ovocem.

„U nás mohou lidé ochutnat cukroví, které vypadá jako klasické sladké věnečky, větrníky, trubičky a šátečky. Je ale výjimečné tím, že je všechno pečené naslano s náplní z olomouckých tvarůžků,“ sdělila Blanka Poštulková z cukrárny.

Tento aromatický sýr má své místo v mnohých receptech. Ať už je to loštická česnečka, olomoucká roláda či tvarůžkové palačinky. Protože jde o zrající sýr, právě stupeň zrání je určujícím faktorem, jak ho upravit, a do jakého jídla použít.

Na začátku zrání mají ještě uvnitř bílé tvarohové jádro. V tomto stavu jsou tvarůžky nejvhodnější pro tepelnou úpravu, třeba pečení jako nádivky v mase nebo smažené v trojobalu. Zrání tvarůžků potom postupuje i k jeho jádru a po nějaké době mají i uvnitř jantarovou barvu a výraznější vůni. Takové tvarůžky jsou vhodné k naložení do oleje či piva s česnekem, cibulkou a podobně nebo klasicky na čerstvém chlebu s máslem.

Tvargle dietu a hubnutí neohrozí

Syrečky jsou také velmi zdravé a dietní. Hodí se dokonce pro ty, kteří po Vánocích drží diety. Vyrábí se totiž pouze z netučného kyselého tvarohu a soli. Mají povrch se zlatožlutým mazem a poloměkkou až měkkou konzistenci a známé jsou hlavně svou typickou, silně aromatickou vůní.

Tvarůžky obsahují jen jedno procento tuků, přitom dodávají tělu kvalitní bílkoviny a mají také hodně vápníku. 

Ta je způsobena rozkladem bílkoviny sýra při zrání. Díky svým nutričním hodnotám nízkému obsahu tuku, a naopak vysokého obsahu bílkovin a vápníku jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Za historií do muzea, za chutí na festival

Olomoucké tvarůžky mají v Lošticích také své muzeum. První se otevřelo v roce 1994 v místě původní výrobny tvarůžků, nové v roce 2014.

Vyrábějí se bez přidání syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů a jsou vhodné i při bezlepkové dietě.

Moderní expozice návštěvníky seznamuje s historií tvarůžků od nejstarších dob až do současnosti, ale také s procesem jejich výroby od zpracování tvarohu přes formování a koupání tvarůžků až po jejich balení.

Nejrůznější tvarůžkové výrobky a nejrůznější syrečkové pokrmy je také možné jednou ročně ochutnat na speciálním tvarůžkovém festivalu v centru Olomouce, který se bude v tomto roce konat již počtvrté.

* Nejstarší doložená písemná zmínka o tvarůžcích je z Olomouce z 10. ledna 1583. Vyráběly se ale už v 15. století.
* Svou výchozí surovinou i způsobem výroby jsou spojeny s mlékem a vesnickým životem. Původně je vyráběly ženy.
* Tvarůžky slavily úspěch také ve světě. Velkého ocenění se jim dostalo například na světové výstavě ve Vídni v roce 1872.
* Jako první je začal vyrábět v Lošticích Josef Wessels v roce 1876. Jeho potomci jsou dnes jejich jediní výrobci.
* Dnes se z nich vyrábí i „cukrovinky“. Recept na zmrzlinu si výrobce nechal patentovat.

Tvarůžkový festival v centru Olomouce
Tvarůžkový festival přitáhl do centra Olomouce tisíce lidí. Tady jsou fotky