Schůze Sněmovny k prodloužení nouzového stavu by mohla podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka začít 28. dubna dopoledne. Doufá, že se podaří uspořádat schůzi v redukovaném režimu, které by se účastnilo 102 poslanců.

Testování populace v Brně
První den studie imunity: Otestováno bylo 3829 lidí. Nejvíce v Praze

 "Doufám, že to všechno zvládneme během jednoho dne, a máme rezervu: středu," řekl. Sněmovna ve zhruba polovičním počtu poslanců nouzový stav už jednou prodloužila.

Nouzový stav v Česku platí od 12. března, vláda ho chtěla počátkem dubna prodloužit do 11. května, Sněmovna však souhlasila s prodloužením jen do 30. dubna. Další prodloužení původně nepovažoval za nutné premiér Andrej Babiš a zástupci hnutí ANO ve vládě, potřebné bylo podle ČSSD.

Nyní podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) s prodloužením nouzového stavu souhlasí všichni ministři. Pohled na věc zřejmě ovlivnilo čtvrteční rozhodnutí soudu, které přimělo kabinet omezení volného pohybu, maloobchodu a služeb schválit jako krizová opatření vlády podle krizového zákona. Nouzový stav tak musí pokračovat, aby mohla omezení zůstat v platnosti.

Kontroly na hranicích. Ilustrační snímek
Podmínky cestování: Lidé musejí mít platný test, zajistí si ho sami