On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Radikální opatření považuje vláda za nezbytné. „Je to nejvážnější krize v naší poválečné historii,“ uvedl Conte v prohlášení, které zveřejnil na Facebooku. „Bude dovolen jen chod těch produkčních aktivit, které jsou považované za nezbytné pro národní výrobu,“ doplnil.

Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně. V příštích dnech bude v domácí karanténě. U lékaře, který ji očkoval, se totiž prokázala nákaza koronavirem
Merkelová je v domácí karanténě. Očkoval ji nakažený lékař

Conte obyvatele ujistil, že vedle zásobování supermarketů a lékáren a zachování poštovních a bankovních služeb budou zajištěny základní veřejné služby včetně dopravy. „Přibrzdíme výrobní motor naší země, ale nezastavujeme ho,“ řekl.

Epicentrem pandemie v Itálii je i nadále region Lombardie, kde je hlášeno více než 25 tisíc nakažených a přes tři tisíce mrtvých. Úřady se ve snaze zastavit šíření infekce rozhodly zpřísnit dosavadní opatření. Podle nových pravidel, která byla oznámena v sobotu v noci, je v regionu zakázán sport a další fyzické aktivity venku, a to i individuálně. Zapovězeno je používání prodejních automatů.

Tisíce jen v Bergamu

Úřady se obávají toho, aby pandemie ve velkém nezasáhla Milán, který má 1,4 milionu obyvatel a kde by mohla způsobit kolaps. Podle tamního starosty Giuseppeho Saly by takový vývoj znamenal „katastrofu pro zdravotní systém“.

Šéf infekčního oddělení milánské nemocnice Sacco Massimo Gallo se ale domnívá, že katastrofa je nejspíš už nevyhnutelná. Opatření, která dosud vláda přijala, jsou podle něj nedostatečná a počet nakažených je ještě mnohem vyšší, než uvádějí oficiální statistiky.

Servírka s ochrannou rouškou v kavárně ve městě Codogno v Itálii na snímku z 11. března 2020.
Ve Španělsku přibylo skoro 400 obětí koronaviru. Itálie zastaví výrobu

Asi nejhůře je na tom v tuto chvíli lombardské město Bergamo, kde bylo potvrzeno přes 5000 případů nákazy a kde denně umírají desítky lidí. Stejně jako v pátek i v sobotu musely do města přijet vojenské transportéry, aby odvezly desítky rakví s mrtvými. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník