V dalším dílu podcastu Deníku Evropa pro Čechy, který vysíláme už od roku 2021, se s evropským editorem Deníku Lubošem Palatou a velvyslancem Tomášem Kuchtou podíváme Srbska, které je klíčovým kandidátem na rozšíření  Evropské unii.

Srbsko je první ve frontě na vstup do Evropské unie, byť ruská agrese proti Ukrajině zamíchala kartami a Ukrajina i Moldavsko jsou politicky dnes možná paradoxně většími favority rychlého vstupu do Evropské unie než Bělehrad. Může za to i velice komplikovaná politika srbského vedení, které se snažilo sedět na několika židlích a vedle Evropské unie rozvíjelo i vztahy s komunistickou Čínou a putinovským Ruskem.

Podcast Evropa pro Čechy
PODCAST: Rakušané se na nás už přestali dívat skrz prsty, říká Šitler

„V poslední době dává Srbsko konečně některými kroky na jevo, na čí straně skutečně stojí,“ uvádí velvyslanec Kuchta. Česká republika má podle velvyslance v Srbsku velice dobré postavení. „Berou si z nás v mnoha směrech příklad,“ uvádí hlava české ambasády v Bělehradě.

O tom, do jaké míry míchá ještě v Srbsku kartami Moskva, jaký je srbský postoj k ruské agresi proti Ukrajině, proč se Čína o Srbsko tak zajímá a co by tam chtěla ovládnout, i o připravenosti Srbska na vstup do EU, o tom a o mnohé dalším je tento díl podcastu Evropy pro Čechy.

Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme už třetím rokem každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata.