„Přijíždí nákladní auto z Prahy, jako první přiváží humanitární pomoc od Českého červeného kříže. U základní školy jsou vykládány balíky plastových lahví s pitnou vodou a čerstvý chléb. Ukazuje se, že to byl velice potřebný dar, neboť už od předchozího dne dochází k přerušení dodávky pitné vody a také zásobování potravinami se stává stále obtížnější," popisují události staré rovných patnáct let v tlumačovské brožuře Malá zpráva o velké vodě.

Napajedla - povodně v roce 1997

Ve čtvrtek 10. července je už také neprůjezdná silnice ve směru na Otrokovice i Hulín. Šoféři mohou využívat jedině cestu na Machovou a Kurovice. Morava v té době v Kroměříži dosahuje maxima.

V Otrokovicích už od předchozího dne evakuují obyvatele z postižených oblastí. „Většina našla přístřeší u svých příbuzných a známých. Evakuaci provádí hasičský záchranný sbor okresu Zlín, ale pomáhají i dobrovolní hasiči a vojáci z Bohuslavic nad Vláří. Obyvatelé jsou také přepravováni zvláštními linkami Dopravní společnosti Zlín Otrokovice," uvádí se v otrokovické knize Svědectví o potopě 1997.

Obří laguna nad Otrokovicemi stále roste. Tamní podpůrná opatření nestačí, hráze nevydržely tlak více než 20 milionů kubíků vody a zaplavují Baťov. Voda tam dosahuje do výše až čtyř metrů. Průmyslové areály, domy, zahrádky, parky, silnice: to vše se na dalších několik dnů ocitá pod špinavou vodou.

V Napajedlích zabezpečují domy a firmy před zatopením. „Morava vystoupala na Nábřeží, Chmelnici, do ulice Na Kapli, Sadová, Zámoraví, Moravní, Kollárova, Pod Zahrádkami. Pozemky v Luhu a Záhorku, ulice Německá, Lubenská, Orací a vysílač Topolná až po kněžpolský les jsou pod vodou," popisují události před patnácti lety v napajedelské brožuře o povodních.

Cesta na Žlutavu z Napajedel je neprůjezdná, stejně tak i trasa mezi Topolnou a Spytihněví. Doprava na I/55 je zase omezena kvůli poškození silničního propustku.

Zatopené kino, sokolovna i Fatra

„Vzedmutá kanalizace se mísí s vodou vylitou ze břehů. Zatopeno je kino, sokolovna, zdravotní středisko, fotbalové hřiště, mateřská škola. Hloubka vody v areálu firmy Fatra se pohybuje podle terénu od jednoho do dvou a půl metru. Obyvatelé města zahajují sbírku humanitární pomoci," připomínají v napajedelské brožuře.

Napajedla - povodně v roce 1997

Nejmírnější situace panuje ve Zlíně, kde hasičské jednotky pokračují v pomoci při čerpání vody ve městě. V ranních hodinách navíc po dohodě s operačním důstojníkem odesílají šest sborů jako výpomoc při evakuaci osob v Otrokovicích.

„Povodňová komise pracuje na zabezpečení evakuačních míst pro obyvatele Otrokovic ve Zlíně. První přijíždějí na 9. základní školu," mapuje situaci zlínská Souhrnná zpráva o povodni v červenci 1997.

V podvečer dochází k sesuvu půdy v Malenovicích v ulici 1. máje, pokračují práce na zabezpečení evakuovaných lidí z Otrokovic, jejich ubytování či stravování.