„My nejsme evakuovaní, to je ta ulice tam nahoře, ale oni nejsou doma, už včera odjeli," slyším v nákupním centru vlachovické Jednoty.

Právě před malou chvílí tam přijeli zásobovači. Několik zákazníků si u pultu povídá o událostech posledního týdne. Lidé v obci vnímají výbuch muničního skladu různě, každý po svém. Přesto jsou všichni ve Vlachovicích, Vrběticích i v Lipové příjemní, vstřícní a ochotní. Vesměs si nestěžují.

„Co se dá dělat," je jejich nejčastější reakce. Kousek od kulturního domu, evakuačního centra, stojí Jaromír Pavlůsek. „Já bydlím až na druhém konci, jsem v pohodě, ale brácha měl rozbité okno. Bere to dobře, měl být evakuovaný, ale on je stejně v práci, takže se vrátí, až to opatření skončí," svěřil se místní obyvatel.

Na to, co se právě děje, se dívá s rozvahou. „Co s tím uděláme, my to neovlivníme," říká. Většina místních ale má jasno. U hrnku s vonící kávou, kterou jsem také dostala, se rozpovídali. Nechtěli prozradit své jméno, ale ukazovali jasně na viníky tragédie.

Nechtějí, aby se jim doslova za humny manipulovalo s municí, nechtějí už něco podobného zažít, nechtějí, aby někdo jejich názor obcházel, nechtějí mít už strach o své domovy a své blízké.

„Je to strašné, od toho výbuchu nemůžeme spát. Mám doma maminku, těžce to nese a já taky. Co nás ještě čeká?" rozplakala se starší paní.

Ne všichni místní situaci nesou s klidem. Výbuch munice někteří přirovnali k začátku války a s takovými pocity se vyrovnávají jen těžce.

Přesto v době a místě evakuace všichni dbali pokynů, které obdrželi z vedení obce i pokynů policie. Ti, kteří opustili své domovy, vše zabezpečili, nechali na sebe kontakt a adresu, kde se budou nacházet. Neprotestovali, nehádali se. Věděli, že jde o jejich bezpečnost.

Dalším evakuačním místem ve Vlachovicích je ve čtvrtek základní škola. Všichni učitelé jsou i při této mimořádné situaci ve škole. „Musíme to vydržet, nedá se s tím nic dělat," usmívají se. Snad proto, že pracují s dětmi, snad proto, že vlachovická škola je tak útulná a příjemná.

„Pojďte si mě vyfotit, já budu v televizi," hlásí se malý prvňáček vesele a utíká z chodby do své třídy. Dnes mají trochu jiné vyučování. Po-

dle nich se jim to líbí „dobře". Ti starší si pochvalují to, že díky bezpečnostním opatřením a evakuaci mají o další dva dny prodloužené prázdniny. Po setkání s malými školáky mne čeká ještě jedno.

V evakuačním centru sedí u křížovky Marie Surovcová. Je tam sama, víc evakuovaných přímo ve Vlachovicích s ní není. Přesto dorazilo pro všechny šedesát litrů horkého citronového čaje. Nabízím paní Surovcové, že jí donesu skleničku s čajem.

„Ne ne, děkuji, já jsem si donesla z domu," usmívá se. „Nemyslete si, že budu zase dávat nějaké rozhovory," zlobí se naoko.

Přesto se nakonec pouští do povídání. Jak je to u ní doma, proč zůstala ve Vlachovicích, i když mohla jet k příbuzným do Šumic. „Snad mi to dnes tady uteče," věří a dává se nakonec do luštění křížovky.

O dění v obci v předchozích dnech si přečtěte zde: Výbuch muničního skladu Vrbětice 2014

Obec Vlachovice vydala informaci k mimořádné situaci a částečné evakuaci obyvatel z preventivně bezpečnostních důvodů
- Evakuace ve čtvrtek se týká občanů v části Drahy, Kúta a na Březíčku nad hřbitovem. Občané obdrží písemné informace. - Evakuace je vyhlášena na čtvrtek od 8:00 do 16:00 hodin.
Evakuačním střediskem bude kulturní dům ve Vlachovicích.
- Provoz v mateřské i základní škole bude probíhat za mimořádných podmínek. Pokud mohou děti a žáci zůstat v domácí péči, ať rodiče informují vedení školy telefonicky.
ZŠ – 577 324 024, mobil 777 011 267; MŠ – 577 324 017.
- Strava v MŠ bude zajištěna, žákům ZŠ zajistí stravu rodiče (větší svačina).
- Během obou dnů dojde v některých částech obce k přerušení dodávek elektrického proudu i plynu.
- Prosíme občany, aby dbali všech pokynů Policie ČR.
- Budou uzavřeny komunikace Slavičín – Vlachovice, Vlachovice – Haluzice přibližně od 8:00 do 16:00hod.

Sledovali jste ON-LINE z evakuace okolí Vrbětic, děkujeme za vaši pozornost

10:05 - Upozornění Informačního střediska pro rozvoj Moravských Kopanic:

plánovaná akce, která se měla konat 24. 10. na ekofarmě Ing. Šeligy ve Vlachovicích-Vrběticích ( Den otevřených dveří a trh plemenných beránků) musela být zrušena kvůli nařízené evakuaci obce. Proběhne v náhradním termínu, až skončí mimořádná opatření vyhlášená v souvislosti s nedávným výbuchem muničního skladu. O náhradním termínu akce budeme informovat.

9:47 - Klid je i v Lipové, odkud se evakuovalo už jen 5 lidí, ti ráno odjeli autobusem pryč. Většina obyvatel odcestovala již včera, nebo ráno před sedmou hodinou do práce. Podobně to vypadalo i ve Vrběticích.

9:20 - Budova školy je dalším evakuačním místem, i tam můžou jít občané. Ve škole je 10 dětí, všichni učitelé jsou ve škole, protože jde o mimořádnou událost. Situaci berou s nadhledem, děti jsou v pohodě. Výuka neprobíhá. Děti mají na programu zábavné aktivity, jako malování nebo hry. 

Školáci situaci vnímají jako prodloužení prázdnin,  podle slov jednoho žáka „je to super". Doma s rodiči o evakuaci mluvili, jsou na to připraveni. Učitelé již volali rodičům těch dětí, které nepřišly, aby nezůstaly někde bezprizorní.

Ve škole jde elektřina i plyn

9:00 - Evakuace proběhla do 8 hodiny naprosto v pořádku. Podle policistů, kteří situaci kontrolovali, měli občané zabezpečené domy i okna a někteří nechali policistům vzkaz s kontaktem na lístku na dveřích, kde jsou.
Policisté nemuseli nikoho k evakuaci nutit, vše proběhlo v poklidu, jen počkali na pána, než obstará králíky a slepice.
Starostka obce Ludmila Nejedlá se přijela přesvědčit, že vše probíhá podle plánu.

8:38 - Obchody v místě budou fungovat i zítra. Evakuace se ale dotkne pátečního svozu odpadu, ten proběhne v náhradním termínu v pondělí.

8:20 - Místostarosta Vlachovic sdělil, že dostal nabídku pomoci od okolních obcí. Jde například o možnost ubytování v EnviCentru z Vysokého pole nebo poskytnutí autobusu z jiné obce. 

Není přesně známo, kolika lidí se evakuace týká, protože v obci třeba nebydlí někteří s trvalým bydlištěm, a naopak v obci bydlí lidé bez trvalého bydliště.

7: 50  - Ještě včera se v obci roznášely letáky s výzvou jak postupovat při evakuaci. Jsou tam vypsány zásady pro opuštění domů, co vše je třeba zabezpečit, návod, jak sestavit evakuační zavazadlo včetně věcí, které by mělo obsahovat (např.: léky, doklady, pojistné smlouvy, osobní potřeby atd…).

Součástí toho byla i návratka, aby obecní úřad věděl, kolik lidí využije kulturního domu a zda někdo bude potřebovat převoz sanitkou, starší a méně pohybliví se totiž mohou nechat evakuovat sanitkou. Konkrétně z Lipové toho využily dvě špatně pohyblivé stařenky, které byly převezeny do Slavičína. 

7:25 - Vlachovice - Dnes se evakuuje jen malá část obce. Jak prohlásil místostarosta Zdeněk Školek, „ dnes žádnou kovbojku nečekáme".

Drtivá většina lidí, kterých se evakuace týkala, již odjela včera večer za příbuznými. Kdo tu možnost nemá, bude soustředěn ve vlachovickém kulturním domě. Původně chtěli lidem promítat film, ale nepůjde elektřina ani plyn. Aby bylo lidem teplo, budovu vytopili již včera večer.

Daleko větší manévry se čekají zítra, kdy má být zavřená cesta na Slavičín a budou se evakuovat celé Vrbětice.

6:50 - Situace v místě pohledem redaktorky Deníku: "Projeli jsme Lipovou, Vlachovice i Vrbětice, dostali se k areálu Vlárských strojíren a zatím je všude klid, nic nenaznačuje tomu, že by měla začít probíhat evakuace, pouze na úřadech se svítí, což znamená, že se připravují. Policie má v 7 sedm hodin ranní rozdílku, na které si jednotliví policisté rozdělí úkoly."