Až pět set hodin práce na hřbitově, v městské zeleni nebo u Technických služeb - tak může být přisouzena hříšníkům za drobné krádeže, výtržnictví nebo sprejerství.

Mizeli odsouzenci, s nimi pak také svěřené nářadí

Město Zlín spolupracuje s místním okresním soudem už bezmála sedm let. Během této doby byly obecně prospěšné práce uloženy celkem 239 klientům. Ti si nejčastěji svůj trest odpykávali u Technických služeb (TS). "S více než polovinou jsou problémy. Buď nechodí do práce, nebo neplní úkoly. Ze začátku jsme je dávali i na úklidové práce ve městě, ale stávalo se, že jsme nejen neviděli nářadí, které měli půjčené, ale ani odsouzence samotného. Nyní je tedy spíše přiřazujeme na třídírnu odpadů," sdělil své zkušenosti ředitel TS František Kostelník.

Naopak pozitivní zkušenost mají na Lesním hřbitově. "Za celou dobu jsme u nás měli zaměstnány dva klietny a musím říct, že se snažili," podotkl ředitel hřbitova Milan Macura. V Uherském Hradišti možnosti alternativních trestů nevyužívají. "Nikoho takového jsme nikdy nevyužívali. Je to příliš složité," sdělila tisková mluvčí hradišťské radnice Petra Vaďurová Zemčíková. V Uherském Brodě byl výraznější zájem o tyto práce spíše před dvěma lety. V současnosti je poptávka mizivá. "Bývalo to kolem deseti osob ročně, ale letos to zatím jsou pouze jednotlivci. Rozhodně se ale zaměstnávat i tyto případy nebráníme," prohlásil tajemník Městského úřadu v Uherském Brodě Hynek Sušil.

Když je pěkně, do práce nepřijdou

Špatné zkušenosti s "provinilci" mají ve Vsetíně. "Chodí nepravidelně a velmi málo. Když je hezké počasí, nechodí vůbec. Jejich spolehlivost je minimální," uvedla mluvčí radnice Eva Stejskalová. Snad nejhorší zážitky mají s prospěšnými pracemi v Kroměřížských technických službách. "Zkušenosti s nimi máme přímo hrozné. Stalo se nám, že nám na hřbitově jeden odsouzenec ukradl třicet uren a prodal je v kovošrotu," připomenul jeden z případů ředitel techniček Leo Berka.