S lidmi, kteří by zákaz porušovali, se města a obce ve Zlínském kraji zase nějak často nesetkávají. Tedy až na výjimky. Na vlastní kůži jsem se o tom v sobotu mohl přesvědčit s hlídkou městské policie ve Zlíně. Se strážníky Janem a Markem jsem přitom strávil ve službě po večerce pouze hodinu a půl.

Ještě jsme ovšem skoro ani neopustili služebnu na zlínském sídlišti Jižní Svahy, a hned se nám do cesty připletl první hříšník.

Následovala otázka, která toho sobotního večera v různých variacích zazněla ještě několikrát:

„Víte, že je zákaz vycházení? Z jakého důvodu jste stále venku?“

Ilustrační foto
Na přípravu převozu pacientů do Prahy jsme měli 24 hodin, říká záchranář

A těch důvodů, v některých případech možná spíš výmluv, bylo nespočet. Ze všech kontrolovaných měl oprávněný důvod pro pobyt venku jeden jediný.

Ti ostatní? Návštěva rodiny, doprovod bezdomovců „na jejich místečko“ a podobně. Jedna kontrolovaná žena dokonce svou pozdně večerní procházku odmítla odůvodnit vůbec.

Na práci se snažil vymluvit i onen vůbec první kontrolovaný člověk.

„Pán nám řekl, že byl na návštěvě u kamaráda, snažil se nám vysvětlit, že spolu řešili pracovní věci. Poučili jsme jej, že to nevylučuje jeho přestupkové jednání,“ upozorňuje strážník hned po první kontrole.

Muž nakonec vyvázl pouze s napomenutím. Strážníci totiž stále přistupují k prohřeškům s jistou dávkou pochopení. Napoprvé zůstane zpravidla u pokárání a domluvy. Pokud se však situace opakuje, padají tisícikorunové pokuty. Někteří jsou totiž nepoučitelní.

„Měli jsme případ, kdy jsme zastavili pána, který nám ukázal, že už tentýž večer dostal pokutu od státní policie. I přesto nešel rovnou domů, ale ještě se vypravil pro cigarety na benzínku,“ vzpomínají strážníci.

Kromě kontrolování vládních nařízení nesmějí opomíjet svou každodenní práci, a pokud jde o čerpací stanice, těm věnují při stávajících kontrolách obzvlášť velkou pozornost.

Převoz pěti pacientů s onemocněním covid-19 z nemocnic ve Zlínském kraji do FN Motol v Praze.
Zdravotnictví v kraji není v dobré kondici, míní budoucí hejtman Holiš

„Když se zavírají obchody v 20 hodin, bývají benzínky jediným místem, kde si můžete koupit například alkohol,“ vysvětluje Jan, když jednu takovou míjíme.

„Jednoho pána jsme třeba během služby potkali pětkrát. Mírně popil a nebyl schopen pochopit, že má jít domů,“ líčí pár dnů starý případ.

Potkat obyvatele města, kteří se vracejí ze svého zaměstnání i hluboko po 21. hodině, nicméně není vůbec neobvyklé.

„Dalo by se čekat, že budou ulice v tu dobu už prázdné. Ale tím, jak třeba nenavozují spoje, potkáme lidi vracející se z práce i po 23. hodině,“ potvrzují strážníci.

BEZ ROUŠKY A DOMOVA

Kromě zákazu vycházení věnují strážníci čas také kontrole uzavřených restaurací, barů a hospod.

„Tady to projdeme pěšky a zkontrolujeme, zda se nic neděje a není porušováno žádné nařízení,“ ukazuje Marek mezi hospody a baterkou si pro jistotu svítí i do temných koutů.

Jako by neměli dost práce s kontrolou dodržování vládních nařízení, setkávají se strážníci také se slovními výpady, lidmi bez domova či samozřejmě s opilci. Nezřídka nemají dotyční nasazenou roušku, pro tyto případy s sebou hlídky vozí několik náhradních.

Dobrovolníci v ošetřovatelství. Ilustrační foto
Studenti by za výpomoc mohli dostat peníze rychleji

Zdaleka ne všichni jsou si ovšem ochotni darovanou roušku nasadit, za připomenutí přitom stojí, že také řady strážníků městské policie kvůli onemocnění covid-19 v poslední době notně prořídly.

Většina lidí však platná nařízení dodržuje, což potvrzuje i ředitel městské policie ve Zlíně Milan Kladníček.

„Já bych chtěl lidem poděkovat za příkladné chování a poprosit je, aby vytrvali a nadále byli zodpovědní. Všechno to zvládneme, ale musíme společně chtít,“ dodal ředitel strážníků.