Zapsání akcií do centrálního depozitáře i jejich uložení v listinné podobě u bank zajistí podle ministerstva spravedlnosti možnost identifikovat vlastníka, kterou budou moci využít policisté, žalobci, soudci či zadavatelé veřejných zakázek a poskytovatelé dotací," uvedl specializovaný server patria.cz.

ANTONÍN SEĎA (ČSSD)

Pro návrh. Hlasoval jsem pro zavedení tohoto zákona. Pozměňovací návrhy dvou kolegů neuspěly, takže nakonec získal podporu původní státní návrh, s jehož zněním jsem prakticky neměl žádný problém. Rozhodl jsem se zákon podpořit proto, že je nutné, aby společnosti, které čerpají dotace či prostředky z veřejných peněz, musely mít jasnou vlastnickou strukturu.

FRANTIŠEK NOVOSAD (ČSSD)

Pro návrh. Byl jsem pro regulaci anonymních akcií. Ať národ vidí, kdo vůbec akcie vlastní. Pokud to nebylo z kradených peněz, nikdo přece nemá důvod zastírat, že vlastní akcie. Proto jsem hlasoval, jak jsem hlasoval.

PETR NEČAS (ODS)

Pro návrh. Myslím si, že cesta, která na jednu stranu umožňuje zachování tohoto typu akcií, ale s tím, že je jednoznačně řečeno, kde jsou deponovány údaje o nich a je také umožněn přístup zákonem daným institucím v případě například podezření ze spáchání trestného činu, tak je tím správným kompromisem. (Premiér byl včera na zahraniční cestě v Bavorsku, vyjádření ale hned po hlasování poskytl ČTK).

VLADIMÍR KONÍČEK (KSČM)

Pro návrh. Návrh tohoto zákona jsem podpořil stejně jako prakticky celé politické spektrum. Domnívám se totiž, že především stát by měl mít naprosto jasno, s kým uzavírá smlouvy a neměl by mít problém dohledat vlastníky akciových společností.

JAROSLAV PLACHÝ (ODS)

Pro návrh. Schválení zákona jsem podpořil. Dokud totiž budou existovat lidé, kteří své firmy budou zakládat v zemích mimo Českou republiku, ve kterých podobný zákon neplatí, pak je náš postoj jen částečným řešením situace. Bohužel, některé státy Evropské unie se podobně jako my nechovají, a i kdyby tak učinily, pak by si spekulanti našli jiná místa na planetě, kde by své anonymní firmy i nadále zakládali.

PETR GAZDÍK (TOP 09)

Pro návrh. Zákon jsem samozřejmě podpořil. Takový zákon je posunem v tom, aby netransparentní společnosti nedostávaly státní zakázky.

JOSEF SMÝKAL (ČSSD), PAVEL SVOBODA (ODS)

???. Vyjádření těchto poslanců se včera Deníku sehnat nepodařilo prostřednictvím mobilního telefonu, SMS ani jejich poslaneckých asistentů.

MARTIN VACEK (nezařazený)

Pro návrh. Hlasoval jsem tak, aby anonymní akcie byly omezeny. Je pro mne nepřijatelné, aby ve státních zakázkách soutěžily firmy, jež mají neprůhledné financování.

ALENA HANÁKOVÁ (TOP 09)

Pro návrh. Byla jsem pro zákon. Jsem osobně přesvědčená o tom, že by se tady už mělo skutečně ztransparentnit prostředí v tomto ohledu. Jelikož stav, který tady byl, nahrával korupci a spekulantům.

TOMÁŠ ÚLEHLA (ODS)

Pro návrh. Podporoval jsem návrh pana Suchánka. Nicméně pokud by nezvítězil, podpořil bych vládní návrh. Je to jasný signál v boji proti korupci.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU