Boj s anonymy vyhlásil i místopředseda Parlamentu ČR a bývalý starosta Suché Lozi na Uherskohradišťsku Petr Gazdík. Jedním ze způsobů, jak takovým praktikám zamezit, je podle něj registrace předplacených SIM karet. V současnosti připravuje zákon, který má takové anonymy odradit, případně usnadnit jejich dohledání. „Je to jen jeden ze způsobů, jak anonymy omezit," myslí si.

Registrované předplacené telefonní karty by si přáli i krajští policisté. „Vítáme vše, co by ztížilo pachatelům takovouto protiprávní činnost nebo co by napomohlo k jejich rychlému odhalení," ujišťuje Petr Jaroš.

Zavedení takové praxe by však nebylo snadné, zmiňují mobilní operátoři, například T-Mobile Czech Republic. „Šlo by o náročný a nákladný proces. V našem případě by se opatření týkalo téměř tří milionů karet," uvedla za společnost Martina Kemrová.

Podle ní se ale již v minulosti podobné snahy u nás objevily. Připomněla, že zákazníci, kteří mají předplacené SIM karty, preferují tuto službu navíc proto, že je flexibilní a zachovává jim anonymitu. „Bylo by to pro ně velmi nevítané opatření. Navíc je jisté, že registrace karet problém poplašných hovorů vůbec neřeší. Je možné volat nejen z mobilní sítě, ale i veřejných telefonních automatů či přes internet z IT zařízení," připomněla Martina Kemrová.

T-Mobile nemá konkrétní zkušenosti v zahraničí. „Víme, že existují země, kde jsou předplacené karty od počátku registrované, ale také země, kde jsou anonymní, stejně jako u nás," doplnila Martina Kemrová.

Právě nastávající prázdninové období nabízí otázku, zda je kvůli levnějšímu telefonování lepší si předplacenou SIM kartu zakoupit v zahraničí, kde se běžně prodává cizincům po předložení pasu.

Přesto, že jde o levný způsob telefonování, neměli by se nechat turisté podle odborníků zlákat při odjezdu jejím odprodejem.

„V zahraničí není běžné prodávat SIM karty anonymně. Proto nesmíte být překvapeni, když po vás bude obsluha obchodu požadovat při nákupu SIM karty cestovní pas či jiný doklad totožnosti. Zakoupenou kartu proto před odjezdem nikomu cizímu nepřenechávejte, neboť je registrovaná na vaše jméno a zcela jistě po zpětném odkupu skončí na černém trhu. Ale jako majitel budete stále vedení vy," radí odborníci na serveru Ušetřeno.cz.

„Je mi jedno, jestli se budu muset při koupi předplacené karty prokázat občankou, ale byla bych nerada, kdyby někdo zneužil mé osobní údaje," reagovala na připravovanou změnu Romana Zlámalová ze Zlína. Štěpán Vaculík by si takovou kartu prý nekoupil. „Už takových návrhů bylo," mávl nad tím rukou.

„V celém světě to dávno funguje. Je to logické, vždyť právě z těchto anonymních čísel bývá páchána trestná činnost," uvedl specialista na odposlech Jiří Schmidt. Podle něj se ale i v případě deanonymizace SIM karet dá toto opatření obejít prostřednictvím bezdomovců. „Ano, je to omezení svobod, ale je to daň za to, co se kolem nás děje," naznačil expert s tím, že nové opatření, které je ve světě zcela běžné, by mohlo pomoci k rozkrývání a potírání kriminální činnosti.