„Bojíme se, že nám pomrznou trnky a úroda by tak byla mizerná," říká Pavel Suchý z Vizovic. O úrodu se obává právem.

„Skutečně je velké riziko pomrznutí květů a neúrody ovoce," potvrdil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Na tuto roční dobu nezvykle chladné počasí podle něj potrvá do pátku. Nejmrazivější má být čtvrteční a páteční ráno.

„Hrozí možnost náledí, sněhových jazyků i silný vítr a sněžení," doplnil Petr Dvořák.

Mrazu se obávají i pěstitelé švestek v Bílých Karpatech.

Pokud přijdou mrazy, budou ovocnáři ze Stošíkovic na Louce letos poprvé zkoušet stroj na výrobu mlhy. Má pomoci ochránit stromy před vlivem mrazu.
Ovocnáři brojí proti mrazu. Květy stromů má ochránit speciální mlhostroj

„Rané odrůdy jsou již v plném květu a mráz pod minus tři stupně je určitě zničí," posteskl si David Ryšavý, který pěstuje švestky zejména na povidla.

„Některé stromy jsou naštěstí zatím bez květu, ale to jsou pozdější odrůdy," vysvětlil s tím, že existují i možnosti, jak ovocné plody před mrazem uchránit.

„Když je na jaře nahlášený silný mráz, je možné plody postříkat vodou, ony zamrznou a ta ledová slupka je ochrání. Používá se to hlavně v Itálii, ale osobně jsem to nezkoušel," doplnil.

Dalším způsobem je zapálení ohňů v sadech.

DÉŠŤ SE SNĚHEM NA SLOVÁCKU

V obcích na Uherskobrodsku padal déšť se sněhem.

„Vrátili jsme se do zimního režimu. V úterý bylo bílo na Mikulčině vrchu a tím směrem, ale to jsme ještě nesypali. Ve středu sypač vyjel a preventivně posypal Vyškovec, Troják a okolní obce," řekl Rostislav Buchtík, jednatel Správy a údržby silnic Slovácka.

ZIMA, ALE JEN PÁR VLOČEK NA KROMĚŘÍŽSKU

Na Kroměřížsku také spadly teploty až pod bod mrazu.

„Opakuje se to každý rok. Přesto počítáme s tím, že něco pomrzne," sdělil farmář Petr Čtvrtníček z kroměřížské místní části Kotojedy.

„Loni taky něco pomrzlo, ale zase byla pak úroda kvalitnější," uznal.

Těžkou hlavu neměli včera v kroměřížském regionu ani silničáři.

„Sněží kolem Bystřice pod Hostýnem – spíše jen poletuje sníh. Nikde nejsou problémy," hlásil včera dispečer Správy a údržby silnic Kroměřížska.

SNĚHOVÉ PŘEHÁŇKY NA VALAŠSKU

Místy deset až patnáct centimetrů sněhu napadlo do včerejšího odpoledne na Valašsku. Potvrdil to jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka.

„Jednalo se o sněhové přeháňky. Na kopcích ale panuje pravá zimní atmosféra," přiblížil včera před 16. hodinou. Silničáři vyslali do terénu pět sypačů a traktor.

„Chemicky ošetřované silnice zůstávají holé a mokré, v nejvyšších polohách maximálně zbytky kašovitého sněhu," popisoval Kořistka.

Vizualizace plánované pergoly z výtěžku Kabelkového veletrhu ve Zlíně.
Nemocní senioři se těší na pergolu. Přispěl na ni každý, kdo si koupil na veletrhu kabelku

Upozornil, že ve vyšších polohách zůstává uježděná vrstva sněhu, krytá posypem.

„Ale na letních pneumatikách to může být nebezpečné," varoval Kořistka.

To se potvrdilo například na Rožnovsku, kde kvůli sněhu zůstala pro nákladní automobily neprůjezdná silnice z Valašské Bystřice do Rožnova. Varování připojili také pracovníci Horské služby Beskydy.

„V horských oblastech Beskyd se tvoří souvislá sněhová pokrývka, na hřebenech pak sněhové jazyky a závěje. Je třeba počítat se zimními podmínkami," upozornili horští záchranáři na svém webu.

Máte zajímavé fotografie aprílové sněhové nadílky?

Svoje snímky posílejte na adresu redakce.zlin@denik.cz Nezapomeňte, prosím, připojit místo, které jste fotili a svoje jméno. Děkujeme!

Pozn.: Fotografie nebudou honorovány a autor souhlasí s jejich použitím v tisku a na webu Deníku.