Častými hosty tu letos, kromě turistů z naší republiky, byli Holanďané a Angličané. Věříme, že zájem veřejnosti o náš skanzen neopadne ani o prázdninách,“ míní správce objektu Lubomír Sláma i průvodkyně Renata Hrabalová.

První prázdninovou akcí tam 4. července budou ekologické aktivity Centra Veronica Hostětín. V kostele svatého Jana nad skanzenem se večer uskuteční vernisáž fotografií Příroda Bílých Karpat, jejichž autory jsou Alexandr a Lubomír Pospěchovi. O hudební doprovod se postará Cimbálová muzika Jaroslava Čecha.

„Děti si ve skanzenu přijdou na své 5. a 6. července odpoledne. Sokolské divadlo z Uherského Hradiště se tu představí loutkovou hrou Buchlovský kámen. Pátého července tady bude koncertovat Svatý Pluk, který si přiveze hosta. Jeho jméno zatím sbor drží přísně pod pokličkou.

Divadelní ansámbl z Hvozdné se ve skanzenu představí 14. července hrou Balada pro banditu a v poslední červencový den k nám zavítá Čechovo prozatímně osvobozené divadlo s hrou Dívčí válka,“ prozradil správce skanzenu Lubomír Sláma. O první srpnové neděli si tam podle něj přijdou na své příznivci Jarmily Šulákové a Fleretu, o druhém víkendu se pak mohou návštěvníci těšit na historické bitvy s názvem Veligrad 2007. Za dětmi přijede 16. srpna Magdalena Reifová s Kouzelnou školkou, Majdou a Františkem,“informoval Sláma.

Produktem činnosti včel – medem a alkoholickým nápojem z kvašeného medu – bude provoněn archeoskanzen 18. srpna. Uskuteční se zde totiž čtvrtý ročník Dne medu a medoviny. Chybět nemá košt sladkého včelího produktu a kvašeného nápoje z něj. S medovinou, která před několika lety získala na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích Zlatý klas, se bude o přízeň degustátorů a návštěvníků ucházet Václav Hromčík z Nivnice.