Kroměřížský zámek je o víkendu 15. a 16. května otevřený od 10 do 17 hodin, k prohlídkám bez průvodce.  Podzámecká zahrada je v květnu otevřena za příznivého počasí denně od 7 do 19 hodin.

Zámek tak již v sobotu navštívilo několik stovek lidí.

„Čekali jsme, až budeme moci otevřít i interiéry zámku, takže jsme dnes konečně otevřeli historické sály i věž,“ usmál se Martin Krčma, výkonný ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži.

Zdroj: DENÍK/Jana Vozárová

Podle něj přišlo za sobotu na prohlídku zámku okolo tří stovek návštěvníků. A i když v „běžné době“ jich tady mívali i tisíc denně, přesto jsou rádi.

„Jsme spokojení, vždyť šlo o první den. Také nás zlobilo počasí, pršelo, dokonce tady v Kroměříži i bouřilo. Na návštěvníky jsme se ale moc moc těšili,“ doplnil Martin Krčma. Dokazuje to příprava všech zaměstnanců a brigádníků, kteří se o zámek i návštěvníky starají.

Holešovská Regata 2019, 9.ročník, sobota.
Desátá Holešovská regata odložena. Bude až v roce 2022

"My jsme se na naše návštěvníky a na to, až se na zámku otevřou interiéry připravovali. „Oprášili“ jsme naše znalosti, abychom jim mohli zodpovědět jejich dotazy,“ přiblížila jedna z průvodců zámku Michaela Staňková.

Na procházce Kroměříží.
OBRAZEM: Co je nového v Kroměříži? Vydejte se s námi na malou procházku po ní

„Moc krásné, těšili jsme se, až se hrady a zámky otevřou, je v nich nádherná atmosféra a Arcibiskupský zámek v Kroměříži patří mezi skvosty, na které můžeme být pyšní,“ prozradili manželé Skovajsovi, kteří jak uvedli, si prohlídku zámku náležitě v sobotu užili.

Květy šeříku a jírovce dominují v těchto dnech Podzámce.
Úchvatné květy šeříků a jírovce dominují v Podzámecké zahradě