Odhadem se má v areálu nacházet až tisíc tun nebezpečné munice, která je uskladněna v sedmadvaceti skladech z celkového počtu padesát, které se v areálu nachází. „Nejsme schopni to potvrdit ani vyvrátit," připustil ministr vnitra Milan Chovanec na dnešní tiskové konferenci ve Vlachovicích na setkání s občany a starosty dotčených obcí.

Dorazil v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického a také společně s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem. „Naším cílem je, aby sklady byly úplně od munice vyčištěny," ujistil Stanislav Mišák.

„Vyzveme dotyčné firmy, aby si mohly svůj materiál odvézt, chceme tak zabránit arbitráži, neboť se jedná o soukromý majetek," naznačil problematický pronájem státního majetku soukromým subjektům ministr vnitra Milan Chovanec.

Pokud tak prý firmy neučiní, musí nastoupit stát, aby munice z Vrbětic postupně zmizela. Bude podle něj ze skladů odvezena pod dohledem a kontrolou policie.

„Subjekty, které provozují sklady s municí, jsou v areálu čtyři. Dali dám k dispozici seznamy munice, domníváme se však, že nejsou úplné," připustil ministr obrany Martin Stropnický.

Dodal, že co se týká inventarizace munice, která ve skladech je, jsou omezováni vzniklou situací. „Nemůžeme poslat pyrotechniky do neúnosného rizika," vysvětlil ministr obrany.

„Jestli někdo udělal zásadní chybu, tak si za ni ponese zodpovědnost, to je jasná věc. To je ale druhá fáze, v té první se musíme maximálně rychle pokusit udělat všechno pro to, aby se tady lidé nemuseli obávat o své bezpečí," doplnil ministr obrany ve vlachovickém sále kulturního domu. Na místě zazněla především rozhořčená kritika místních obyvatel nad neutěšenou situací kolem vybuchlého muničního skladu. Obyvatele například trápila naprostá neinformovanost o situaci, kritizovali naprosté a fatální pochybení při zabezpečení celého areálu, kdy měli například jeden sklad hlídat dva vrátní. Také je i zajímalo, kdo za výbuchy ponese odpovědnost.

„Je to jako s metanolovou aférou. Věci se řeší, až když se něco stane," zaznělo ve vlachovickém sále.

Podle informací má odpovědnost za výbuchy nést Vojenský technický ústav, který si objekty pronajal. Jeho zástupci však včera na brífinku chyběli, stejně jako zástupci dalšího subjektu, který s vojenskou municí nakládá, představitelé společnosti Bochemie.

Tomáš Tuhý se také vyjádřil k dotazu, co mohlo způsobit výbuchy. Podle něj policie pracuje s několika verzemi, ať už se jedná o pochybení pracovníků skladu, nebo třeba o překročení povolené obložnosti. „Zatím však nejsme schopni říct, co výbuch způsobilo," uvedl Tomáš Tuhý.

Munice se dnes našla i ve Zlíně. Sběrný dvůr byl uzavřený a obehnaný páskou

Zlín – Munici dnes zajišťovali pyrotechnici i ve Zlíně. Nacházela se ve sběrném dvoře v Přílukách v Pekárenské ulici. Oznámení přijali policisté kolem jedenácté hodiny dopoledne. „Na místo byly ihned vyslány policejní hlídky, které zjistily, že je oznámení pravdivé. Ve sběrném dvoře byl jeden kus munice, proto byl z preventivních důvodů omezen provoz ve sběrně. Místo bylo obehnáno policejní páskou," dodal mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Na místo byl přivolán pyrotechnik, který si munici převzal k bezpečnému zneškodnění. ⋌(poh)