Do Hřivínova Újezdu tak už brzy budou jezdit lidé ze širokého okolí za kulturou i na bowling.

„Zájem ze strany obyvatel obce bude jistě velký a rádi bychom přilákali i lidi z Kaňovic, Doubrav či Velkého Ořechova. Něco podobného v okolí není, a tak se malého využití nebojíme,“ mne si ruce starosta Hřivínova Újezdu Josef Pospíšil.

V dostatečnou návštěvnost budovaného areálu věří i obyvatel obce František First, který nové sportovně - kulturní centrum přeje hlavně mladým.

„Já tam sice chodit nebudu, mám totiž už přes sedmdesát let, ale co se v obci postaví, to je dobré. Budování nových věcí je pro zdejší určitě plus,“ myslí si senior. Přitakává mu i Jana Olejníková, která z minulosti starou budovu zná a už se těší na novou.

„Spoustu lidí bude určitě zajímat ten bowling a v neděli odpoledne chodí i hodně fanoušků sledovat fotbalové zápasy, které budou s novou zahrádkou u piva zase o něco příjemnější,“ usmívá se příznivkyně projektu.

Na cestě k rekonstrukci budovy v katastrofálním stavu muselo vedení obce překonat několik překážek.

„Bylo nám jasné, že to finančně nezvládneme sami, a rovnou jsme si řekli, že je všechno podmíněno získáním dotace,“ popisuje starosta.

V roce 2008 ale první žádost o dotaci obci zpackala projektantská firma. Objekt se v ten moment stal adeptem na zbourání. Do místností zatékalo a byla tam plíseň.

„Budovu, kterou jsme nejdřív za několik milionů od spolků koupili, jsme málem vraceli zpět, protože byla v katastrofálním stavu,“ vzpomněl Pospíšil.

Vloni se naštěstí dotaci získat podařilo.

„Šli jsme na to z opačné strany. V Regionálním operačním programu jsme si zjistili, co bylo v předešlé žádosti špatně, a tím se potom řídili. A povedlo se,“ těší starostu. Na konci května, kdy je naplánováno dokončení stavby, hodlá obec spustit zkušební režim.

„Nechceme riskovat nátlak několika stovek lidí v jeden den a hned naostro. Zkusíme budovu nejdříve zaběhnout,“ vysvětlil Pospíšil.V případě bezproblémového chodu by po dvou až třech týdnech mohlo přijít na řadu slavnostní otevření.

Na otevření se kromě místních velmi těší i lidé z okolních obcí. Zejména na bowlingovou dvojdráhu.

„Nejbližší bowling je až ve Zlíně, takže do bližšího Újezdu to lidi určitě přiláká. Na slavnostní otevření se asi s rodinou vydáme a myslím si, že tam v budoucnu zavítáme častěji,“ svěřila se Deníku například paní Bártková z Doubrav.

Stavba objektu u fotbalového hřiště začala již v roce 1986, z finančních důvodů tehdy ale nebyla dokončena a torzo pouze chátralo. Nyní se kostra budovy zrekonstruuje a zbytek se dostaví. Celkové náklady činí 11,3 milionu, z čehož 6,5 milionu tvoří dotace. Zbytek musí uhradit obec. Peníze na dostavbu uvolní ze svých dostupných prostředků, ale na dovybavení interiérů bude muset požádat o úvěr.