„Ty budou zapuštěny do země, aby od severu nerušily pohled na celý prospekt až k Baťovu památníku. Zevnitř budou osvětleny a uzpůsobeny pro sezení," vysvětlil náměstek zlínského primátora Jiří Kadeřábek s tím, že zde obyvatelé jistě ocení také připojení na bezdrátový internet.

Staveniště je od začátku měsíce ohrazeno plotem. Okolní dopravu ani pěší chodce však rekonstrukce nijak neomezuje. Vadit by jim snad mohl jen občasný prach rozvířený pracujícím bagrem a zavátý mimo hrazení. „V současnosti se tam staví kanalizace, přeložky sítí a započaly už také spodní stavby pro chodníky," doplnil Kadeřábek.

Zatímco někteří chodci se kolem započaté stavby míhají bez povšimnutí, jiní se u ní zastavují a prohlížejí si, co se na místě děje. Jsou to spíše starší lidé, kteří zároveň vzpomínají, k čemu plocha sloužila dříve.

„Tady bývala jen tráva a pomník Klementa Gottwalda, protože se město jmenovalo Gottwaldov. K němu vedl chodníček, aby se u něj mohly pokládat věnce. Po roce 1989 sochu odstranili a pak už to tu bylo prázdné," připomněla pětašedesátilá Jindřiška ze Zlína. Plánované úpravy se jí líbí, ale přesto k nim jednu výhradu má projekt nepočítá s výsadbou stromů.

„Má to být odpočinková zóna, ale když na někoho celý den pálí slunce, tak si asi moc neodpočine. A zrovna tady se slunce opírá od rána do večera. Když už si tu člověk sedne, ať je taky ve stínu. Ale třeba to někoho ještě dodatečně napadne," míní pamětnice.

Mladší lidé však už takový přehled o rekonstrukci nemají. „Vůbec nic o tom nevím," reagoval dvaadvacetiletý student UTB Radek ze Zlína. „Párkrát jsem tu nahoře byl na letním kině, jinak ne," řekl. Ani po parkových úpravách se sem ale nejspíš nepohrne. Vadí mu třeba to, že posezení bude blízko hlučné silnice. „Je to moc na ráně a není tu soukromí. Také záleží na tom, co se tu bude zdržovat za lidi," uvažoval nahlas.

„Je to zbytečné. Peníze jsou potřebnější na důležitější věci," myslí si zase Alena Marčíková z Otrokovic, která poblíž staveniště pracuje.

Upravená podoba Gahurova prospektu počítá i se stabilním přechodem pro chodce, který zelenou plochu spojí s Univerzitním centrem. O jeho umístění několik let bojovali studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, mezi nimi i Michal Rudecký.

„Jsem rád, že tam přechod bude, je potřeba. Dvakrát jsme kvůli tomu vystoupili i na zasedání zastupitelstva a nakonec tam radní nechali provizorní žlutý do té doby, než bude nový," připomněl hlavní iniciátor.

Počkat ale zatím bude muset úprava přerostlé zeleně v horní části prospektu. „Předpokládáme však, že se bude řešit v rámci rekonstrukce Baťova památníku," slíbil náměstek Jiří Kadeřábek. Rekonstrukce Gahurova prospektu v krajském městě má magistrát vyjít na patnáct milionů korun včetně DPH.

MICHAELA BARTOŠOVÁ