Vše změnil až sobotní halový turnaj hráčů a hráček do dvanácti let v Otrokovicích, který se letos stal poprvé součástí seriálu Winterleague.

„Se svěřenci v oddílu atletiky hrajeme baseball několikrát v týdnu. Víme, že se tady nikde v kraji nikdy nehrál, a tak mě napadlo uspořádat turnaj. Chtěli bychom k tomuto sportu přilákat mládež,“ vysvětlil organizátor historicky prvního baseballového turnaje na území Zlínského kraje a Otrokovic trenér atletiky Aleš Prudký.

Tomu se hned na první pokus podařilo úspěšně oslovit Českou baseballovou asociaci, a vyslat tak směrem k funkcionářům první světlici, která tomuto původem americkému sportu pootevírá vrátka do našich končin.

„Musí se to tu opravdu pohnout kupředu. Zároveň však nemám strach, že by se děti věnovaly baseballu na úkor jiných sportů. Oslovuje úplně jinou sortu mladých. Lákat by mohl třeba ty, kteří se momentálně toulají v ulicích,“ věří Prudký, který se svou snahou postaral o sportovní zážitek pro více než stovku dětí v sedmi družstvech.

Kromě otrokovických atletů se na turnaji představila tři družstva z Brna a po jednom z Prahy, Frýdku-Místku a Ostravy.

„Je skvělé, že se konečně baseball dostal oficiálně do tohoto kraje. Mapa turnajů Winterleague je zase o něco širší a v Otrokovicích se to rozhodně povedlo. Zdejší výhodou je například i velká a vybavená hala, ve které si to děti náramně užily,“ pousmál se jeden ze sudích turnaje a také člen Tempo Titans Praha Robert Medřický.

Ten také doufá, že se do Otrokovic seriál opět vrátí. Na to odpověděl přímo organizátor.

„Budu se opakovat, ale tento sport tady má opravdu zelenou. Pokud se to podaří, tak by se mohl další turnaj uskutečnit už na podzim,“ přikývl Prudký, jehož turnaj vyvrcholil finále při derby dvou brněnských družstev Pipas a Technika.

Z vítězství na historicky prvním turnaji v kraji se nakonec radovalo družstvo Pipas Brno po vítězství 2:0.