Ta má dluh 46 milionů a podle radního Lubomíra Nečase jí v příštím roce hrozí, že se dostane do insolvence.

Vrásky na čele ale krajským zastupitelům působí především závratný dluh zlínské nemocnice. Její vedení je proto žádá o pomoc.

„Snažíme se hospodaření nemocnice stabilizovat. Sami to ale nezvládneme, potřebujeme další finanční injekci od Zlínského kraje," prohlásil ředitel zlínské nemocnice Pavel Calábek, který zastupitelům včera předložil stabilizační plán.

Částka, kterou by kraj měl do nemocnice v několika příštích letech vložit, se podle jeho slov pohybuje zhruba ve výši tři sta milionů korun. Kraj tyto peníze ale v současnosti nemá a patrně si bude muset na záchranu nemocnice vzít půjčku.

Dlouhodobě špatné poměry ve zlínské nemocnici se stávají stále častěji zdrojem politických šarvátek.

Koalice v ohrožení?

Strana práv občanů zemanovci (SPOZ), jejímž lídrem je ve Zlínském kraji Lubomír Nečas, uvažuje, že vystoupí ze společné koalice (SPOZ, KSČM a ČSSD), která nyní kraji společně vládne. „Zatím se odejít nechystáme, uvidíme po Novém roce," ujistil Lubomír Nečas.

Tomu údajně vadí, že předložený stabilizační plán nemocnice je příliš obecný a nehovoří o tom, kdy budou provedeny konkrétní stabilizační kroky.

„Jak máme hospodaření nemocnice kontrolovat, když v plánu budoucího vývoje nemáme uvedeno, v jakém časovém rozmezí nemocnice uhradí konkrétní závazky," tázal se před zastupiteli Nečas. Ředitel nemocnice ve stabilizačním plánu nastínil několik bodů, které mají vést k ozdravení financí nemocnice.

„Provádíme jen nezbytně nutné opravy. Neutrácíme za nákupy nových přístrojů. Energie nakupujeme v elektronických aukcích," vyjmenoval některá z úsporných opatření Calábek. Nemocnice prý za dva a půl měsíce takto ušetřila tři miliony. Dalších dvacet milionů získala díky efektivnímu vymáhání pohledávek od pojišťoven.

Přestože se celkový dluh podařilo podle ředitele nemocnice snížit o třicet až pětatřicet milionů, jsou tato úsporná opatření prý nedostatečná.

„Z údajů uvedených v příloze stabilizačního plánu vyplývá, že zlínská nemocnice je na pokraji bankrotu," komentovala současný stav v nemocnici Lenka Mergenthalová (TOP 09). 

Také lídr TOP 09 v kraji Petr Gazdík tvrdí, že na záchranu nemocnice již nezbývá příliš času. Hrozí prý její převzetí firmou Magellan nebo jiným podnikatelským subjektem.

„Jsem rád, že vedení Zlínského kraje konečně přiznalo barvu. Stabilizační plán není dostatečným řešením krize, v níž se právě nacházíme, a musí se přepracovat tak, aby se dalo hospodaření nemocnice kontrolovat ve čtvrtletních intervalech," tvrdí Gazdík.

Baťova nemocnice je po firmě Barum Continental druhým největším zaměstnavatelem na Zlínsku s více než dvěma tisíci zaměstnanců. Některé z nich bude muset kvůli úsporným opatřením propustit.

„Půjde o desítky zaměstnanců. Chceme v tomto ohledu postupovat co nejšetrněji. Někteří lidé odejdou do důchodu, jiným bude končit smlouva," přiblížil ředitel Calábek.

I přes velké potíže se vedení nemocnice snaží, aby se krizové řízení dotklo pacientů co nejméně.

„Počty výkonů, které máme dohodnuty s pojišťovnami, musíme dodržet. Jinak bychom za ně nedostali zaplaceno. Je proto možné, že některé operace, pokud nebudou akutní, přesuneme až na příští kalendářní rok. To je ovšem celkem běžná praxe," uzavřel Calábek.