Zlín se dočkal modelu továrníkova letadla po roce a půl příprav a složité výroby.

"Bez něj by nebyl zrekonstruovaný Památník kompletní," uvedl architekt rekonstrukce Petr Všetečka. "Je to mrazivý pocit," komentoval atmosféru, když letoun začali technici olomoucké společnosti TechProAviation, která se postarala o vznik modelu, na traileru zbavovat plachet.

"Letadlo navrátí Památníku původní podobu," doplnil náměstek primátora Miroslav Adámek.

Zástupci města a DSZO představili veřejnosti podrobnosti projektu nové dopravní obslužnosti Zlína-Kostelce, Štípy a Velíkové. Bateriové trolejbusy na linkách 4 a 5 začnou jezdit do této části města již od 1. června 2019.
Město Zlín představilo plánované novinky v MHD. Přibudou nové linky i zastávky

"Zlín to Baťovi dlužil," přidal architekt Všetečka s tím, že pro něj znamená navrácení modelu letounu do Památníku naplnění vize a důkaz, že věci jdou napravit.

Na letadlo můžeme podle něj nahlížet jako na levitující kříž. "Můžeme si ho také představit jako symbol moderní techniky. Ve své době představoval tu nejlepší," vysvětlil.

Letadlo prý vytváří kontrast architektuře Památníku. "Vždy jsem si přál, aby se moderní stavba a moderní stroj opět ve Zlíně spojily," sdělil Petr Všetečka.

"Do poslední chvíle se nevědělo, kdy a jak model letadla přivezou," připustila vedoucí odboru kultury Eva Husáková. Ve hře bylo mnoho možností. Podle jedné měla do Zlína doputovat nejprve křídla a další dny trup, nakonec společnost přivezla všechny části naráz.

Díly letadla šly k zemi pomocí velkého jeřábu, na centimetry přesně se trup vešel rozmontovanými kovovými dvojkřídlými dveřmi do Památníku. Šlo téměř o hodinářskou práci.

"Trup váží něco přes tunu," komentoval ředitel Nadace Tomáše Bati Pavel Velev, který měl po celou dobu výrobu letounu pod palcem.

Model letadla přišel na šest miliónů korun, přes dva miliony na jeho výrobu přidala i rodina Baťových. Rosemarie Bata Blyth, vnučka Tomáše Bati, vnímala obnovu Památníku jako srdeční záležitost. „Bohužel na otevření nedorazí,“ komentoval Pavel Velev.

Hladina Dřevnice klesá. Stav ve čtvrtek 23. 5. ráno.
Hladina Dřevnice klesá, na řece Moravě hrozí II. stupeň povodňové aktivity