„Téměř čtyři stovky policistů budou dohlížet na veřejný pořádek a bezpečnost a plynulost silničního provozu. Kromě dopravních policistů, kteří budou mít k dispozici veškerou dostupnou radarovou techniku k měření rychlosti vozidel, jsou do opatření zařazeni i policisté služby pořádkové, cizinecké ale také kriminální policie. K dispozici budeme mít i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který bude využíván zejména pro koordinaci dopravy a odhalování závažných dopravních přestupků, ale například i k monitorování odstavných parkovišť,“ přiblížil za krajskou policii mluvčí Petr Jaroš s tím, že i když je start barumky naplánován na pátek, budou policisté již od středy dohlížet na respektování pravidel provozu na pozemních komunikacích, zejména na dodržování rychlosti.

Pozor na rychlost, alkohol i bezpečnost

„Kromě rychlosti se policisté v nadcházejících dnech zaměří mimo jiné i na dodržování požívání alkoholu za volantem nebo na kontrolu technického stavu vozidel fanoušků, zejména z pohledu nepovolených sportovních tuningových úprav,“ doplnil policejní mluvčí.

Policisté současně vyzývají občany, aby dbali nejen na svou bezpečnost, ale také na své osobní věci. Jejich majetek se totiž může stát terčem případných nenechavců, kteří si hromadné akce nechají málokdy ujít.

„Návštěvníky proto vyzýváme, aby si své osobní věci a cennosti chránili, nenechávali je v zaparkovaných vozech a nedávali tak zlodějům šanci se obohatit. Také žádáme návštěvníky, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti chovali ukázněně a vždy dbali pokynů pořadatelů a policistů,“ vyzval Petr Jaroš za policisty Zlínského kraje.

Barum Rally. Ilustrační foto
Barumka o diváky letos nepřijde, jen musí mít potvrzení a dodržovat pravidla

Speciální telefonní linka Policie ČR: 974 666 555
Aktuální informace o dopravní situaci ve Zlínském kraji, aktuálních uzavírkách komunikací na příjezdech do Zlína, hustotě provozu či objízdných trasách budeme veřejnosti sdělovat prostřednictvím speciální telefonní linky 974 666 555, kterou budou od čtvrtka do neděle obsluhovat policisté operačního střediska.

Policisté zajišťující tuto službu budou mít k dispozici aktuální informace z vrtulníku Letecké služby Policie ČR i od policejních hlídek z celého Zlínského kraje. Službu mohou využívat jak diváci Barum rally, kteří směřují k rychlostním zkouškám, tak i občané, kteří plánují cesty za jiným účelem.

Další informace k Barum Czech Rally Zlín 2021 (včetně uzávěrek) najdete na oficiálních stránkách pořadatele www.czechrally.com.

Dohled nad veřejným pořádkem v krajském městě budou zajišťovat kromě republikových policistů i strážníci zlínské městské policie (MP Zlín). V souvislosti se závodem Barum Czech Rally Zlín a jeho doprovodným programem, přijala Městská policie Zlín zvláštní bezpečnostní opatření.

„To zasáhlo do běžného výkonu služby již od úterý 24. srpna a potrvá až do neděle 29. srpna 2021. Tradičně se totiž očekává příjezd vysokého počtu závodníků světových tříd, spojený s mimořádnou diváckou návštěvností,“ vysvětlil zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík.

Podle jeho informací proto MP Zlín nasadí na jednotlivá dílčí opatření v průběhu letošní Barum rally okolo 50 strážníků, kteří budou společně s policisty republikové policie dbát na bezpečnost v ulicích Zlína.

„Stejně jako v předchozích letech jsme i letos zprovoznili pro veřejnost informační linky. Na telefonním čísle 778 400 300 jsme připraveni poskytovat nejen divákům Barum rally základní informace mající vztah k této motoristické soutěži a bezpečnosti“, sdělil ředitel MP Zlín Milan Kladníček.

Roman Kresta. Ilustrační foto.
Roman Kresta bude nakonec na Barumce startovat!

Největší nápor očekává MP Zlín v průběhu páteční rychlostní zkoušky (RZ) v centru města, která do ulic přiláká tisíce sportovních příznivců a přinese značné změny v organizaci dopravního provozu, a to jak na silnících, tak i na železnici.

„Na sídliště Jižní Svahy se tak v době od 16:30 do 01:00 hodin nejlépe dostanete autem po nábřeží z místní části Prštné anebo po ulici Mezilesí od benzínové čerpací stanice PHM Shell na Vršavě. Po náhradních trasách budou vedeny také linky MHD. Uzavírka autobusového nádraží si již tradičně vynutí přesunutí stanoviště linkových autobusů, které budou od 15:00 hodin odjíždět z ulice Hradská,“ připomněl Pavel Janík.

Podle něj se jednotlivé hlídky MP Zlín i republikové policie budou nacházet prakticky po celé trase této RZ, zároveň však nedojde k oslabení standardního výkonu služby i v jiných částech města.

Výzva policistů

„Městská policie Zlín vyzývá všechny fanoušky motoristického sportu, kteří se přijdou na jednotlivé rychlostní zkoušky podívat, aby se ve vlastním zájmu seznámili s bezpečnostními doporučeními, bezvýhradně uposlechli pokyny pořadatelů a dbali na ochranu svého života, zdraví i majetku. Všichni diváci soutěži přihlížejí na vlastní nebezpečí, a tak je především v jejich zájmu, aby výše uvedené dodržovali,“ upozornil zástupce ředitele MP Zlín.

Kromě toho vyzývá Městská policie Zlín diváky, aby při sledování závodu respektovali oprávněné zájmy jiných subjektů a nevstupovali bez jejich svolení na soukromé pozemky či budovy.

„Při minulých ročnících byly totiž zaznamenány případy, kdy někteří spoluobčané za účelem lepšího výhledu byli schopni šplhat po okolních budovách. Je si však třeba uvědomit, že například stříška nad vchodem není konstruována pro zatížení stojícími osobami, které tak vážnému nebezpečí vystavovaly nejen sebe, ale i spoluobčany stojící kolem. Rovněž rodiče dětí by měli mít náležitý přehled o pohybu a činnosti svých potomků,“ varoval Pavel Janík.

Barum Czech Rally Zlín 2019  cílJan Kopecký
OHLÉDNUTÍ ZA BARUMKOU 2019: Takhle to vypadalo v cíli

Motorizovaní fanoušci by se měli podle něj na jednotlivé RZ také dostavit v dostatečném předstihu a nejlépe využít MHD.

„Míst pro zaparkování bude nejen v centru města velmi málo a strážníci MP Zlín nebudou tolerovat parkování v místech, kde by byl omezen průjezd vozidel IZS a MHD. Mezi velmi problematické úseky patřily v minulosti ulice ve čtvrti Letná, vozidla nebude možno odstavovat ani v uzavřeném odbočovacím pruhu na třídě Tomáše Bati nad tržištěm, který slouží jako nástupní plocha pro vozidla IZS a MHD před ukončením městské RZ,“ zdůraznil za MP Zlín Pavel Janík.

MP Zlín ve spolupráci s živnostenským odborem Magistrátu města Zlína se zaměří na namátkové kontroly prodejců, kteří v době konání této akce nabízí různé zboží (zejména občerstvení), zda mají vyřízena všechna potřebná povolení k záboru veřejného prostranství a prodeji alkoholických nápojů.