Kastelánem se stal pouhou náhodou. Nebyla to jeho vysněná práce, ale když v roce 2004 práci sháněl, přijal nabídku tajemníka městského úřadu. Miroslav Obadal se tak stal duší hradu.

Náplň jeho práce zahrnuje nejrozličnější činnosti od fyzické práce na údržbě hradního areálu, organizování kulturního programu, jeho zajištění i realizování, až po turistický chod objektu od prodeje lístků i suvenýrů k historickým prohlídkám.

S novodobou historií zříceniny hradu je podle jeho slov důležité vzpomenout osobnost archeologa Jiřího Kohoutka.

„Stál u všech klíčových momentů současnosti hradu,“ vysvětlil. Podařilo se mu doslova vyzvednout zbytky středověké pevnosti ze země a popela a vrátit mu jeho historii. Byl také iniciátorem zpřístupnění hradu turistické veřejnosti.

Ilustrační foto.
Nemocnice za čtyři miliardy má stát v kraji do pěti let

Starosta Brumova Bylnice Zdenek Blanař s kastelánem tak mohli v sobotu 5. května otevřít letošní sezonu. Za doprovodu své družiny starosta zlatým klíčem symbolicky otevřel hradní bránu do 19. sezony. Opět ho doprovázela i bílá paní, která se podle kastelána lidem zjevuje jen v tento slavnostní den.

„Letos s sebou mám i svou dceru,“ smála se žačka osmé třídy tamní základní školy Eliška Míčová v bílém kostýmu a uchopila za ruku malou dívenku také celou v bílém.

Jak uvedl kastelán, bílá paní není jediným strašidlem, které na hradě mají. Hrad prý bývá plný strašidel z Hradiště, ze Vsetína, z Plzně, Ostravy i jiných koutů světa zejména v létě.

„Záleží na tom, odkud návštěvníci přijedou,“ smál se kastelán. Mají ale i strašidla domácí, valašská, se zvláštní povahou. Jak a kdy se zjevují, lze podle kastelána zjistit jen tak, že na hrad přijdeme, a když bude průvodce dobře naladěn a nebude prý celý rozmrzelý, tak nám to možná poví.

Živé šachy

Černá dáma s velkým pukrletem odkráčela na E5, bílá věž s otočkou na D7 a černý kůň odcválal na C4. Otevření hradu nabídlo také jedinečnou podívanou: šachový turnaj s oživlými figurami.

Martin Hronek ze Zlína a vítěz dopoledního šachového turnaje Filip Matůš za TJ Sokol Ústí u Vsetína svedli boj O pohár kněží Mariánů. Šachovou partii odehráli v hradní věži, přičemž pomyslně, přes moderátora turnaje, ovládali živé figury na dolním nádvoří.
Turnaj započal úchvatným nástupem živých figur.

A protože vítěz dopoledního klání Filip, který měl právo volit figury, zvolil černé a k vítězství mu tak stačila remíza, partii vedl ve svižném tempu. Statní kati v černých kápích tak měli napilno a z šachovnice odnášeli na nosítkách jednu padlou figuru za druhou.

Zahájení lázeňské sezony v Kostelci na státní svátek si nenechaly ujít desítky lidí. Symbolické otevření sezony, které se koná každoročně na státní svátek Dne vítězství, se letos konalo už po čtvrté.
Sirné prameny, bahenní zábaly a mše svatá. Kostelec zahájil sezonu

Hrad se stal v minulosti hostitelem mnoha kulturních akcí a ne jinak tomu bude i letošní sezonu. Miroslav Obadal se nejvíce těší na divadelní léto na hradě. „To je mému srdci nejbližší,“ svěřil se.

V amfiteátru hradu se představí Kašpaři z Prahy, MD Zlín, Semtamfór ze Slavičína a jiné divadelní soubory. Dolní nádvoří hradu bude i letos cílem nejvýznamnějšího závodu horských kol v okolí: Hradního okruhu na 50 kilometrů. Návštěvníci nepřijdou ani o farní den nebo Pohádkový hrad, který se koná o prázdninách.

Za strašidly na hradPo zkáze hradu v 19. století upadl hrad na mnoho let v zapomnění. Při jeho znovuobjevování se začaly dít v noci na hradním vrcholu divné věci. Vycházely odsud záhadné zvuky, vzdychání a lomoz. Mnoho těch, kteří chtěli tomuto dění přijít na kloub, už nikdo nikdy neviděl.

„Podařilo se zjistit, že na hradě povstaly z podzemí prokleté duše krvelačných válečníků a nájezdníků, které brumovští obránci hradu pozajímali, věznili a umučili,“ vyprávěl kastelán. Vykoupit se z jejich spárů je možné pouze jediným způsobem. „Když jim na stravu a pálenku přispějete, nechají vás v pokoji odejít,“ uvedl Miroslav Obadal. Požadovanou zlatou minci je proto nutno mít na hradě v noci vždy při sobě. „Jedině tak svůj život vykoupíte,“ dodal se smíchem.