A Vánoce, do kterých zbývá přesně měsíc, budeme mít zřejmě opět na blátě. „Následující čtyři týdny, které máme do svátků, by měly být teplotně nadprůměrné a srážkově průměrné. Většinou by se teploty měly pohybovat lehce nad nulou, můžeme očekávat jen lehký mráz,“ řekl Deníku meteorolog Petr Dvořák.

Sněhovou pokrývku na vánoční svátky ještě však stoprocentně nevyloučil. Sníh totiž napadnout může, ale zřejmě nevydrží a roztaje.

„Na ten, co vydrží, si asi budeme muset počkat až na konec roku či samotný leden,“ dodal Petr Dvořák. Pokud teploty klesnou opravdu pod nulu a alespoň mírný mráz se na nějakou dobu udrží, pak by lidé ve Zlíně mohli začít i lyžovat: Areál J. Šperky by totiž zahájil sezonu a pustil se do zasněžování.

První sníh na silnici na kopci Sirákov nad obcí Liptál.
Bílý Sirákov. A bude 13 stupňů

„Je lepší, když se teploty drží lehce pod nulou, než když je minus dvacet. Málokdo půjde v takovém mrazu s dětmi lyžovat. A my jsme hlavně dětský svah,“ zmínil provozovatel Michal Cepek.

Vyzdvihl, že letos mají nejnovější zasněžování.

Zima bez mrazu a sněhu podle otrokovické praktické lékařky Ireny Vašutové příliš lidskému zdraví neprospívá. Spíše naopak škodí. „Mezi lidmi se totiž šíří viry. Bylo by dobré, kdyby se ochladilo a trochu nasněžilo. Jinak podle sdělení hygieniků, kteří mapují výskyt chřipkových virů, zatím žádná epidemie nehrozí. Občas se najde někdo s chřipkou, ale jsou to ojedinělé případy,“ doplnila otrokovická lékařka.