Září je letos již potřetí měsícem biopotravin

Na čtrnáctihektarovém pozemku hospodaří ve Vápenici na Uherskohraďišťsku soukromý ekozemědělec Miroslav Habáník. „Zaměřujeme se na chov masného a mléčného skotu,“ uvedl. Kromě biomléka si od něj lidé mohou odnést například i biodrůbež a brambory vypěstované bez chemikálií. „Zájem je čím dál větší,“ myslí si.

Podobné zaměření má i farma Agrofyto v Lidečku na Vsetínsku. „Zabýváme se chovem mléčného a masného skotu a ovcí. Dodáváme i biomléko do Mlékárny Valašské Meziříčí,“ uvedl Vilém Rudolf ze zmíněné firmy. Surovina dále slouží k výrobě bio kysaných nápojů a jogurtů. Zemědělské družstvo v Rusavě na Kroměřížsku se soustředí nejvíce na chov ovcí. „Kromě toho chováme i masný skot a pěstujeme obiloviny,“ uvedl Zdeněk Škarpich z družstva.
Sehnat se v kraji dá i ovčí biomléko, a to po domluvě ve Valašské Bystřici. „Nabízíme i ovčí sýry a brynzu,“ řekl zemědělec Josef Ondruch.

Zatímco biovepřové seženou zájemci v kraji nejčastěji na Uherskohradišťsku, například na farmě Agro Březová u Uherského brodu, luskovinám v kvalitě bio vévodí zase Zlínsko. Biofazole a biohrách pěstují je například na Ekofarmě Juré v Lužkovicích. Tam zájemcům nabízejí i biovejce. „Jsou těžší, než ta od běžných slepic, mají více žloutku a jsou zdravější,“ řekla spolumajitelka farmy Lenka Vránová s tím, že drůbež má prostor k hrabání a vyhledávání potravy, popelení se a soužití v hejnu s kohouty. „Zpracováváme i jablka, hrušky, třešně, švestky a broskve. Sušíme je, vyrábíme kompoty a povidla,“ dodala. Na nezájem lidí si prý stěžovat nemůžou. „Lidé kupují čím dál víc,“ řekla.

To potvrzují i samotní zákazníci. „Dávám v obchodě přednost bioproduktům, ale ne všude je bohužel mají,“ uvedla Miriam Hlavatá ze Zlína. „Že bych si pro něco dojela přímo k zemědělci, to ne. Na to nemám čas,“ dodala. Řada lidí se při nákupu nechá ovlivnit i cenou. „Biovýrobky kupuji jak kdy. Když mám dost peněz, je to jasné. Pokud jsem ale měla zrovna výdaje, na potravinách šetřím,“ svěřila se Marcela Michálková ze Zlína. Biovýrobky jsou totiž ve většině případů dražší než běžné produkty.

Ve Zlínském kraji hospodaří více než stovka ekologických zemědělců. Dohromady obdělávají půdu kolem třiceti tisíc hektarů. „Převažuje hospodaření na zatravněných pozemcích s chovem masného skotu bez tržní produkce mléka,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová. Ekologických zelinářů a ovocnářů je v regionu jako šafránu.