Silničáři upozorňují zemědělce, že je jejich povinností zajistit při výjezdu mechanismů a vozidel z polí na silnici, aby nedošlo k jejich znečištění, a pokud se tak přesto stane, aby neprodleně zajistili označení takového místa a následně jeho očištění.

„Jako správci silnic II. a III. třídy ve Zlínském kraji tu a tam zaznamenáváme případy, kdy si řidiči zemědělské nebo i stavební techniky neplní své povinnosti a na pneumatikách svých vozidel zanesou na komunikaci hlínu a bláto. Pro ostatní motoristy to může být nebezpečné, znečištěná vozovka může být příčinou smyku a dopravní nehody,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Bronislav Malý. Zdůraznil, že pokud k tomu dojde, je povinností řidiče znečišťujícího vozidla, případně zemědělského podniku či stavební firmy, zajistit neprodleně úklid komunikace.

Titul MONETA Živnostník roku 2022 Zlínského kraje získala Zuzana Forejtková věnující se sušení ovoce a zeleniny.
Živnostníka a firmu roku Zlínského kraje ovládlo sušené ovoce a výroba letadel

Pracovníci ŘSZK zároveň vyzývají zemědělce a stavebníky, aby vždy dali znečištěnou silnici do pořádku.

„Pokud se tak nestane, předává správce komunikace takové případy silničním správním úřadům, které mají možnost uložit původcům znečištění, fyzickým i právnickým osobám, pokutu až do výše 300 tisíc korun. Přímo na místě může provinilého řidiče pokutovat také Policie ČR,“ uvedl mluvčí ŘSZK Vojtěch Cekota.

„Znečišťování silnic zaznamenáváme nejčastěji při orbě, sklizni řepy a brambor nebo při různých stavebních činnostech v těsné blízkosti komunikací,“ doplnila vedoucí Odboru dopravně-správního Městského úřadu v Otrokovicích Renáta Krystyníková.

„Chápeme, že ke znečištění komunikace může někdy, zejména za deštivého počasí, dojít. Musíme však trvat na neprodleném označení a co nejrychlejším úklidu, protože jde o bezpečnost provozu na našich silnicích,“ dodal Bronislav Malý.

V Otrokovicích je od pondělí v provozu nová zastávka MHD
V Otrokovicích je od pondělí v provozu nová zastávka MHD

Co říká zákon o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb.:

§ 19 (2) Dálnice, silnice, místní komunikace, jejich součásti a příslušenství a veřejné přístupové účelové komunikace s vozovkou je zakázáno znečišťovat nebo poškozovat.

§ 28 (1) Při znečištění dálnice, silnice nebo místní komunikace, které způsobí nebo může způsobit závady ve sjízdnosti nebo schůdnosti, musí ten, kdo znečištění způsobil, je bez průtahů odstranit a uvést tuto pozemní komunikaci do původního stavu; nestane-li se tak, je povinen uhradit vlastníkovi této pozemní komunikace nebo správci, je-li výkon správy pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce, náklady spojené s odstraněním znečištění a s uvedením pozemní komunikace do původního stavu.

(3) Pokud závadu ve sjízdnosti nebo schůdnosti pozemní komunikace nelze neprodleně odstranit, je ten, komu povinnost k odstranění znečištění, popřípadě k úhradě nákladů na odstranění poškození náleží, povinen místo alespoň provizorním způsobem neprodleně označit a závadu oznámit vlastníkovi pozemní komunikace nebo správci, je-li výkon správy pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce.