Předchozí
1 z 6
Další

Tomáš Gabrhelík, hlavní koordinátor lůžkové péče ve Zlínském kraji:

Tomáš Gabrhelí, hlavní koordinátor lůžkové péče ve Zlínském krajiTomáš Gabrhelík, hlavní koordinátor lůžkové péče ve Zlínském krajiZdroj: se svolením Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně„Zátěž v nemocnicích roste poměrně rychle. Zatím ještě nedorazila na intenzivní péči a na krizová lůžka, ale na standardní péči se skutečně jedná o nejhorší možný scénář a trajektorii matematického modelu a predikcí, které byly vypracovány. Znamenalo by to, že na začátku a v průběhu prosince až do konce roku by zátěž byla taková, že by ji nemocnice ve Zlínském kraji nebyly schopny pojmout. Proto se dopředu snažíme varovat a apelovat, abychom se do tohoto scénáře vůbec nemuseli dostat. Abychom nemuseli čelit tomu, že nebudeme schopni poskytnout péči všem, kteří si to zaslouží. To se bavíme jen o covidových pacientech. Necovidoví pacienti jsou už teď omezení tím, že neprobíhají plánované operace, plánované výkony v interní péči. A pravděpodobně nejsme daleko od tohoto abychom nějakým způsobem omezili či zcela zavřeli ambulantní péči.“

Hokejisté Zlína (modré dresy) ve 24. kole Tipsport extraligy vyzvali Olomouc.
Top sporty pláčou. Nejvíce postihne omezení o titul bojující Slovácko

Lenka Mergentalová, předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocnice:

Lenka Mergenthalová, předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocniceLenka Mergenthalová, předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocniceZdroj: se svolením Kroměřížská nemocnice"V Kroměříži se blížíme naplnění kapacity, které jsme vyhradili pro covidové pacienty na standardních lůžkách a jsme také velmi blízko vyčerpání kapacity pro intenzivní péči o covidové pacienty. Další cesta pro nás vede pouze cestou omezení lůžek pro necovidové pacienty. Výhled na další období, zejména do Vánoc, je poměrně drastický."

Ilustrační foto
Kroměříž po rozhodnutí hejtmana omezí předvánoční program

Michal Filip, předseda představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně:

Michal Filip, předseda představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ZlínMichal Filip, předseda představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ZlínZdroj: se svolením Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně"Už teď musíme otevřít další covidové oddělení, které jsme chtěli otevřít zítra. Naší snahou je co nejmenší omezení péče, nicméně kvůli náloži pacientů je to problematické. Krajská nemocnice má navíc za úkol také specializovanou péči. Máme onkologické centrum, iktové centrum, traumatologické centrum. Tady se snažíme operativu udržet, bohužel na úkor elektivní (plánované) operativy, kterou zastavujeme. Vývoj je špatný. Chybí nám personál. Kvůli covidové náloži u dětí zůstávají sestřičky v karanténě, zůstávají doma. Situace je po této stránce horší, než byla na jaře. Plánovali jsme elektivní operativu dohonit na podzim, to se nám kvůli (aktuální) situaci nedaří. Apeluji na to, aby lidé opravdu dodržovali všechna pravidla, která proti šíření covidu existují.".

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš
Zlínský kraj omezí společenský život, sdělil na tiskovce hejtman Radim Holiš

Petr Sládek, předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnice:

Petr Sládek, předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnicePetr Sládek, předseda představenstva Uherskohradišťské nemocniceZdroj: se svolením Uherskohradišťská nemocnice"Chtěl bych shrnout, co všechno má na starosti každá nemocnice (ve Zlínském kraji). Staráme se o covidové pacienty, staráme se o standardní pacienty, máme testovací centra, očkovací centra, máme výjezdové týmy, pícháme monoklonální protilátky. Všechno tohle zajišťují nemocnice. V současné době v Uherském Hradišti chybí 160 zaměstnanců, kteří jsou na pracovní neschopnosti. Třicet lidí máme covid pozitivních. A zajišťujeme daleko více činností, než zajišťujeme běžně. Situace je kritická a vzhledem k tomu, že predikce jsou hrozné, tak bude ještě kritičtější. Pokud se něco nestane, domnívám se, že situace bude horší, než byla v nejhorších okamžicích třetí nebo čtvrté vlny. Je nutné něco udělat. Jestli nezatáhneme za ruční brzdu, tak ten vlak, ne že nezastavíme, ale ani nepřibrzdíme. Zatím bohužel ani nepřibrzďuje. Lidé nedodržují základní opatření: byl jsem v obchodě, tam chodí lidé bez respirátorů, bez roušky, jsou tady různé kulturní akce, sportovní utkání, nedodržuje se tam nic. My se na to na všechno díváme a všechna ta tíha leží na nemocnicích. Proboha, pomozte nám všichni lidé a začněte trošku přemýšlet. Může se stát, že některý z vašich příbuzných, který trpí jinou nemocí než covidovou, tak se k nám nedostane, protože my nebudeme mít kapacitu nebo nebudeme mít personál. Apeluji naprosto na všechny, ať vezmou rozum do hrsti, začnou uvažovat a přestanou být sobečtí."

Nemocniční oddělení pro pacienty s covid-19. Ilustrační foto.
Lockdown v kraji. V nemocnici v Hradišti chybí 160 lidí

Martin Metelka, náměstek pro léčebnou péči, Vsetínská nemocnice:

Martin Metelka, náměstek pro léčebnou péči, Vsetínská nemocniceMartin Metelka, náměstek pro léčebnou péči, Vsetínská nemocniceZdroj: se svolením Vsetínská nemocnice„Vsetínská nemocnice má v tuto chvíli už čtyřicet procent pacientů covidových, zbylých šedesát procent jsou pacienti, kteří potřebují jinou péči. Ale lůžek pro tyto pacienty neustále ubývá. Nárůst covidových pacientů je setrvalý. Museli jsme omezit plánovanou operativu, od zítřka ji dokonce zastavujeme a budeme operovat pouze akutní případy a onkologická onemocnění. Musíme nějakým způsobem zorganizovat péči uvnitř nemocnice, ale vně nemocnice, na veřejnosti, potřebujeme pomoc. Lidé by se měli skutečně zamyslet nad tím, že hrozba je veliká, lidé umírají. Mohli by tomu zabránit tím, že se naočkují, ale neočkují se. Snažíme se je léčit i protilátkami, ale to nestačí. Musí být nastolena nějaká kázeň.“

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
V Kloboukách funguje od pondělí nové očkovací centrum

Milan Leckéči, předseda představenstva Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí:

Milan Leckéši, předseda představenstva Nemocnice AGEL Valašské MeziříčíMilan Leckéši, předseda představenstva Nemocnice AGEL Valašské MeziříčíZdroj: se svolením nemocnice AGEL Valašské Meziříčí„Plánovanou operativu jsme museli zastavit už před třemi týdny. Nemocnice má vyčleněno sedmdesát lůžek pro covidové pacienty. V této chvíli to není (jen) o kapacitě lůžek, ale personálu. Sestřičky a veškerý ošetřující personál na sobě samozřejmě cítí dlouhodobou zátěž, a také se jich týká, že nám odcházejí na pracovní neschopnost – jak z důvodu onemocnění covidem, tak z důvodu jiných chorob. Chtěl bych také apelovat na to, aby nám veřejnost pomohla. Kapacity v nemocnicích nejsou nevyčerpatelné a už se blížíme k hraně. Nás na medicíně vždy učili, že je třeba dělat prevenci – ta prevence by měla znamenat to, že zastavíme nebo alespoň přibrzdíme tu infekci takovým způsobem, aby nemocnice nebyly přetížené.