Největší podíl na tom má služba, kdy mohou policisté telefon takřka ihned zablokovat a dokonce ho i vyhledat.

Tato služba funguje již rok a podle velitele zlínské služby pořádkové a železniční policie Bronislava Šabršuly se velice osvědčila.

„Mám překvapivě dobré výsledky. Velkou část mobilů jsme schopni nejen zablokovat, a to i dokonce po výměně SIM karty, ale i vyhledat. Pro zloděje a překupníky se tak pomalu stávají bezcenným zbožím,“ pochvaloval si Šabršula.

Například v prvních devíti měsících loňského roku šetřili zlínští policisté 584 krádeží mobilů, letos je to za stejné období pouhých 369.

„Z tohoto množství se nám sto padesát přístrojů podařilo dohledat a vrátit jejich majitelům, dalších sto třicet jsme zablokovali,“ uvedl policista.

Za vším stojí takzvaný kód IMEI, nebo-li výrobní číslo telefonu.

„Stačí, aby nám člověk prokázal, že telefon byl skutečně jeho a donesl nám třeba účtenku, krabici nebo záruční list a my mu jeho přístroj bezplatně zablokujeme u všech operátorů,“ vysvětlila policejní mluvčí Jana Bartíková. Dodala, že telefon lze samozřejmě i zase zpětně odblokovat.

Pozitivní zkušenost s touto službou už má za sebou například i Slávka Červená ze Zlína. Jí právě totiž zloděj před rokem ukradl mobil.

„Stála jsem v obchodě a něco si na telefon fotila. A pak jsem ušla tak tři metry a už mi ho stačil někdo ukrást. Policie mi ho díky IMEI zablokovala, ale už jsem ani nedoufala, že ho někdy zas uvidím. No a za pár týdnů mi volali, že ho vyhledali. Prý ho měl nějaký student, kterému ho koupila maminka od někoho na trhu,“ svěřila se svou zkušeností.

Postih hrozí i kupcům

Trestnímu stíhání se však nevystavují jen zloději, ale i ti, kteří právě kradený mobil mají u sebe.

„Pokud je hodnota telefonu do pěti tisíc korun, jedná se o přestupek, který se řeší pokutou. V případě, že je telefon ohodnocen na více než pět tisíc, pak už jde o trestný čin, za něhož hrozí i dva roky vězení. Nelze si totiž přivlastnit cizí věc,“ podotkl Šabršula.

Postih však držiteli zciného telefonu hrozí pouze v případě, že policie prokáže, že o nelegálním původu přístroje věděl.

„Pro nás je však podstatné hlavně to, abychom telefon vrátili jeho majiteli,“ doplnila mluvčí Bartíková.

Ten, kdo si však, byť v dobré víře, koupil ukradený mobil, nemá po jeho zabavení nárok na žádnou náhradu.