Definitivně rozhodnuto o budoucnosti automobilových závodů bude už 26. září

Hrozí tedy, že by Barum Czech Rally Zlín, která je již po mnoho let jeho neodmyslitelnou součástí, mohla být z tohoto prestižního podniku vyřazena.

Soutěž do regionu přinese 200 milionů

Tato soutěž přitom hraje významnou roli v cestovním ruchu celého Zlínského kraje. Každoročně ji navštíví kolem dvou set tisíc fanoušků motoristického sportu nejen od nás, ale také ze zahraničí.

Podle marketingových propočtů přitom Barum Czech Rally Zlín vytváří každoročně pro podnikatele a další instituce v regionu zisk až dvě stě milionů korun. Není tedy divu, že fanoušci, podnikatelé i naši vrcholní političtí představitelé berou tuto hrozbu vážně.

Jak už to tak bývá, jde především o peníze. Barumka měla totiž doposud díky své tradici a také faktu, že si pořadatelé řadu věcí zařizují sami bez promotéra, specifické podmínky oproti jiným závodům seriálu.

To chce promotér změnit a žádá od organizátorů o sto tisíc eur vyšší částku než dosud. A ty se musí někde vzít. Organizátoři je nemají, a tak je hrozba vyřazení Barumky ze seriálu evropského mistrovství reálná.

Do celé věci se proto vložil také Zlínský kraj a Magistrát města Zlína. Po setkání hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka s ředitelem Eurosportu pro motoristické aktivity Francoisem Ribeirou se krajská rada usnesla, že Barumku podpoří finančně, konkrétně dvěma miliony ročně.

„Chceme této prestižní soutěži deklarovat podporu a udělat rázné rozhodující gesto, že ji podržíme," nechal se slyšet hejtman.

Upozornil na to, že Barumka svým způsobem propaguje a prezentuje Zlínský kraj a řada lidí o regionu ví právě díky soutěži, která je výjimečná svou návštěvností i kvalitou.

„Soutěž každoročně mnoha lidem i firmám v kraji přináší zisk, proto si myslím, že se její podpora vyplatí," dodal hejtman.

Pokud by to prý kraj neudělal a skutečně došlo k vyřazení závodu ze seriálu mistrovství Evropy v rallye, řada špičkových světových posádek by pravděpodobně vypověděla účast. To by uškodilo jak prestiži, tak i návštěvnosti soutěže a s ní spojenému ekonomickému přínosu pro region. Kraj proto chce v následujících dvou ročnících přispět do soutěže nikoli jedním, ale hned dvěma miliony korun ročně.

Podobně vidí celou záležitost také zlínský magistrát.

„Soutěž podporujeme dlouhodobě bez ohledu na současnou situaci a už tři roky na ni pravidelně navyšujeme příspěvek," uvedl mluvčí města Zdeněk Dvořák.

„V návrhu pro příští rok je v plánu jeho další navýšení na tři miliony korun oproti současným dvěma," doplnil. Podle něj je Barumka jednou ze dvou nejdůležitějších akcí a přiláká každoročně tisíce fanoušků, kteří se ve městě ubytují, stravují, nakupují a podporují tak místní podniky. Kromě toho také vytváří neopakovatelnou atmosféru.

Výborná propagace města Zlína

„Soutěž je navíc obrovskou příležitostí pro propagaci Zlína jako moderního města, protože přenosy se vysílají téměř do celé Evropy," dodal.

„Vnímám to jako úžasnou podporu ze strany kraje i města," nechal se slyšet ředitel soutěže Miloslav Regner.

„V současné době probíhají jednání a definitivně jasno by mělo být 26. září," řekl. Sám věří v pozitivní výsledek.

„Vše nasvědčuje tomu, že by to mělo dobře dopadnout a věřím, že vyjednáme dobré podmínky," dodal.

Také fanoušci motoristického sportu věří ve šťastný konec. „Barumka ke Zlínu prostě patří, podobně jako filmový festival, a měla by tu zůstat," prohlásila jedna z nich Martina Vybíralová.

ROMAN BUČEK