Vedle byli lidi z Ostravy s malými dětmi, sbalili se a odjeli, kroupy jim udělaly pěknou paseku na autě,“ svěřil se se svými dojmy rekreant Karel Nováček z Olomouce. Byl to strašný slejvák, máme komplet všechny věci mokré, nemáme se do čeho převléct,“ stěžovali si studenti Nikola a Tomáš. A nebyli sami. „Podívejte se, prohnala se nám stanem voda, ještě že jsme měli mobily u sebe, ty škody by byly větší,“ povzdechli si manželé Součkovi s tím, že doufají v lepší počasí, aby mohli uschnout. Je tady moc krásně, ale zvažujeme, že pojedeme raději domů,“ dodali. První žádost o pomoc obdrželi hasiči krátce před šestou hodinou večerní. „Od té doby přijali příslušníci na operačním středisku desítky telefonátů a vysílali jednotky během tří hodin k šestnácti událostem,“ informoval za hasiče Pavel Řezníček. 

Drtivá většina událostí se stala v katastru obce Pozlovice, kde bylo nutné odstraňovat popadané stromy, čistit ucpané propustky nebo čerpat zaplavené sklepy.

Interaktivní výstava na téma dinosauři ve zlínském Zlatém jablku.
Zlatým jablkem se o víkendu opět prošel oživlý dinosaurus

„Vůbec nejhorší byla situace v místním kempu, kterým se voda prohnala. V době průtrže tam byly ve stanech ubytovány desítky lidí a zasahující jednotky musely odklánět přitékající vodu a pomáhat zasaženým občanům s řešením komplikací. Žádné zranění však naštěstí nebylo zjištěno,“ uvedl Řezníček. 

„Pršelo opravdu hodně, ale to se nedá nic dělat,“ komentovala pozlovickou průtrž mračen recepční Autocampingu Luhačovice. Odmítla však uvést své jméno. Podle mladé ženy někteří lidé skutečně odjeli. „Dnes už ale máme kemp i restauraci v provozu a je zase téměř plno,“ usmála se recepční. Další nemalé obtíže způsobila voda na kruhovém objezdu ve směru na Vizovice, kde byla část vozovky zaplavena kamením. „Zde byl na pokyn velitele zásahu nasazen také smykový nakladač ze stanice Zlín a další kolový bagr kvůli vyčištění vozovky a ucpaného příkopu. Kolem deváté hodiny večerní se situace uklidnila a jednotky se postupně vrátily na své základny,“ informoval Pavel Řezníček.

Myslivci v regionu rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků a dalšímu roznesení nákazy.
Myslivci rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků